Extra regels voor herkomstaanduiding bij vlees in Duitsland

Het federale ministerie van Voedsel en Landbouw in Duitsland maakt zich sterk voor verplichte herkomstaanduidingen voor voedingsmiddelen. In Duitsland is per 1 februari ook de herkomstaanduidingen voor niet-voorverpakt vers, gekoeld of bevroren varkensvlees, schapen-, geiten- en pluimveevlees verplicht.

Een verplichte herkomstaanduiding acht de Duitse regering belangrijk, met name voor wild, konijnenvlees, vlees als ingrediënt, melk, melk als ingrediënt in zuivelproducten en aardappelen. Voor voorverpakt vers, gekoeld of bevroren rundvlees, varkensvlees, schapen-, geiten- en pluimveevlees is het vermelden van de herkomst in de hele EU al verplicht.

Het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw heeft een verordening aangenomen waarin de huidige Europese regels voor voorverpakt vlees ook worden uitgebreid naar niet-voorverpakt vers, gekoeld of bevroren varkensvlees, schapen-, geiten- en pluimveevlees. Dit geldt voor onbewerkt vlees dat wordt aangeboden in vitrines van slagerijen en supermarkten.

De Europese Commissie onderzoekt momenteel verplichte herkomstaanduidingen voor melk en melk als ingrediënt, vlees als ingrediënt, konijn en wild, rijst, durumtarwe in pasta, aardappelen en tomaten in bepaalde tomatenproducten. De Europese Commissie zal hiervoor wetsvoorstellen met een impactanalyse indienen. 

Duitsland steunt de plannen van de Europese Commissie om de verplichte oorsprongsetikettering uit te breiden naar andere voedingsmiddelen bij voorkeur via de aanduiding van herkomst op lidstaatniveau. Vrijwillige regionale informatie moet mogelijk blijven. Omdat de Europese Commissie nog geen wetgevingsvoorstel heeft ingediend, is de Duitse regering van plan om de herkomstaanduiding van vlees in de catering uit te breiden.

Laatste nieuws