Fonterra overweegt activiteiten in consumentenproducten te verkopen

Fonterra laat de mogelijkheid onderzoeken om de activiteiten in consumentenproducten geheel of gedeeltelijk te verkopen. Ook voor de geïntegreerde bedrijven Fonterra Oceania en Fonterra Sri Lanka wil het bedrijf op zoek naar een koper. Daar wordt de hulp van adviseurs voor ingeroepen. Gezamenlijk hebben de onderdelen een aandeel in de verwerking van 15% van de melk die het zuivelbedrijf jaarlijks aangeleverd krijgt. In de eerste helft van het lopende boekjaar droegen ze voor 19% bij aan de operationele winst.

De wereldwijde consumentenactiviteiten van Fonterra presteren volgens het zuivelbedrijf goed. Het omvat een portfolio van een reeks merken zoals Anchor, Mainland, Kāpiti, Anlene, Anmum, Fernleaf, Western Star en Perfect Italiano. Fonterra Oceania is een volledig geïntegreerd bedrijf, dat is ontstaan door de fusie van Fonterra Brands Nieuw-Zeeland en Fonterra Australië. Het bedrijf is actief in consumentenproducten, voedingsingrediënten en producten voor de foodservice. Fonterra Sri Lanka biedt consumentenproducten en producten voor foodservicebedrijven aan. 

Fonterra verwerkt circa 80% van de aangeleverde melk tot zuivelingrediënten. Daar werd in het boekjaar 2023 voor circa 9,8 miljard euro aan omzet mee gerealiseerd. Het gaat om melkpoeders en eiwitconcentraten die worden afgezet via handelsbedrijven of die rechtstreeks worden geleverd aan afnemers in de voedingsindustrie. Met name vanuit Noord-Amerika groeit de vraag naar zuivelingrediënten.

De activiteiten in consumentenproducten vertegenwoordigden binnen Fonterra in 2023 circa 7% van de verwerkte melk in Nieuw-Zeeland en daarmee werd voor circa 1,85 miljard euro aan omzet gerealiseerd. Het gaat om zuivelproducten, zoals verse melk, kaas en boter voor thuisgebruik. Fonterra is daarmee aanwezig met met diverse merken in Nieuw-Zeeland, Australië, Sri Lanka, China en Zuidoost-Azië.

Laatste nieuws