Nestlé verlaagt omzetprognose na minder goed kwartaal

VEVEY - 's-Werelds grootste voedingsproducent Nestlé heeft in de eerste negen maanden van 2016 een licht hogere omzet behaald, maar verlaagt toch de verwachtingen voor het volledige boekjaar als gevolg van de vertragende groei.

Traagste groei in 10 jaar

In de eerste drie kwartalen van 2016 steeg de omzet van Nestlé met 1% op jaarbasis naar 65,5 miljard Zwitserse frank, zo’n 60 miljard euro. De autonome groei van Nestlé kwam uit op 3,3%. Negatieve wisselkoerseffecten hadden een impact van 1,7% op de verkopen, aldus Nestlé in een verklaring.

In Noord- en Zuid-Amerika kwam de autonome omzetgroei uit op 4,8%, in Europa, het Midden-Oosten en Afrika op 2,1% en in de rest van de wereld (Azië, Oceanië en sub-Sahara regio) op 2,5%. Dit zijn voor Nestlé de traagste groeicijfers in ruim tien jaar.

Prijzenslag

Nestlé noemt de prijzenslag in Europa als belangrijkste oorzaak. Daarnaast is de groei minder hard in opkomende landen als China en Brazilië. “In een omgeving die te kampen heeft met deflatie en lage grondstofprijzen, blijven we de voorkeur geven aan volumegroei, wat resulteert in een interne groei die aan de bovenkant van de markt ligt in zowel opkomende als ontwikkelde markten", aldus afscheidnemend CEO Paul Bulcke in een toelichting.

Nestlé heeft de verwachtingen voor het hele boekjaar bijgesteld. Het concern verwacht een autonome groei van 3.5%. Eerst ging Nestlé nog uit van 4,2%.





Laatste nieuws