Europees Parlement en Europese Raad zijn het eens over verpakkingsbeleid

Maandag 4 maart hebben het Europees Parlement en de Europese Raad een voorlopig akkoord bereikt over vernieuwde regels om het gebruik van verpakkingsmaterialen te verminderen en hergebruik en recycling te stimuleren. Het doel is 5% minder verpakkingen in 2030, een reductie van minimaal 10% in 2035 en van 15% in 2040. Ook worden de lidstaten verplicht om met name de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te verminderen.

De Europese Raad en het Europees Parlement willen een verbod op bepaalde plastic verpakkingsformaten voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken die worden gevuld en geconsumeerd in cafés en restaurants en individuele porties voor specerijen, sauzen, creamer en suiker. Deze zouden vanaf 1 januari 2030 verboden moeten zijn.

Ook willen het Europees Parlement en de Europese Raad een verbod op zeer lichte plastic draagtassen, tenzij deze om hygiënische redenen vereist zijn of als primaire verpakking voor los voedsel en worden geleverd om voedselverspilling te helpen voorkomen. 

De onderhandelaars kwamen ook overeen om tegen 2030 een specifiek doel te stellen voor herbruikbare verpakkingen voor alcoholische en niet-alcoholische dranken zoals voor melk, wijn, gearomatiseerde wijn en sterke dranken. De lidstaten kunnen onder bepaalde voorwaarden een afwijking van vijf jaar van deze vereisten toestaan. 

Aanbieders van dranken en afhaalmaaltijden in de foodservicesector zouden verplicht moeten worden consumenten de mogelijkheid te bieden hun eigen verpakking mee te nemen. Ze zouden ook moeten proberen om tegen 2030 minimaal 10% van de producten in een herbruikbare verpakking aan te bieden. Bovendien zijn de lidstaten verplicht om restaurants, kantines, bars, cafés en cateringdiensten te stimuleren om kraanwater te serveren in een herbruikbaar of navulbaar formaat.

Alle verpakkingen moeten in principe recyclebaar zijn en moeten voldoen aan strikte criteria die nog in aanvullende wetgeving moeten worden vastgelegd. Andere overeengekomen maatregelen zijn onder meer:

  • minimale doelstellingen inzake gerecyclede inhoud voor elk plastic onderdeel van de verpakking;
  • minimale recyclingdoelstellingen per gewicht van het geproduceerde verpakkingsafval en strengere eisen op het gebied van recycleerbaarheid;
  • 90% van de plastic en metalen drankverpakkingen voor eenmalig gebruik tot 3 liter inhoud moet tegen 2029 gescheiden worden ingezameld via statiegeldsystemen.

Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten het akkoord dat door hun onderhandelaars gezamenlijk is bereikt formeel nog goedkeuren voordat het in werking kan treden.

Laatste nieuws