De opkomst van de ‘soft-hard’ discount

HEERENVEEN - Schwarz Group en Aldi, de twee grootste discounters, zijn respectievelijk nummer drie en zeven op de wereldranglijst van levensmiddelen retailers. De Schwarz Group, eigenaar van Lidl en Kaufland, heeft hiermee Tesco ingehaald. Wat zijn de redenen voor de groei van deze discounters en is de verwachting dat deze trend wordt doorgezet de komende jaren? 
 
Retail analisten zijn het er over eens, de opmars van de discounters de laatste jaren is indrukwekkend. De top negen Europese discount ketens met Aldi en met name Lidl in de hoofdrol hebben hun gezamenlijke sales net zo hard zien groeien als de totale Europese en US levensmiddelen sector de laatste vijf jaren. De grootste Europese niet-discount supermarktformules Tesco en Carrefour hebben het zwaar en hun verkoopcijfers hebben juist een daling laten zien de laatste jaren. Alleen Penny, een Duitse soft discount formule liet iets mindere omzetgroeicijfers zien, maar deze lagen nog altijd boven de 6%. 
 
Hard discounters zijn hard gegroeid de laatste jaren, maar hard discount is minder populair aan het worden. In plaats daarvan is er een verschuiving zichtbaar naar een iets meer ‘gematigde’ middenpositie, naar wat wel de ‘soft-hard’ discount genoemd wordt. Dit betekent in-store bakkerijen, een aanbod van meer verse producten, meer merkartikelen, meer sku’s, grotere winkels, langere openingstijden en meerdere betaalmogelijkheden. Dit fenomeen is zichtbaar bij formules als Aldi (Nord en Süd), Lidl, Biedronka (Polen), Netto Marken-discount en Penny. En dit type innovaties gaat steeds verder: Biedronka start nieuwe ‘urban’ winkelformules, Aldi en Lidl begeven zich steeds meer in het convenience segment in de UK en Lidl opent grotere winkels in Frankrijk. Deze veranderingen zijn gedeeltelijk een noodzakelijke reactie op de internationale groeiambities. Grote spelers realiseren zich dat ze flexibeler moeten zijn om in grotere markten te opereren. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar de grootste discounters Lidl en Aldi - die private bedrijven zijn - zijn bereid concessies te doen aan de marge ten gunste van de top-line groei. Dit is natuurlijk slecht nieuws voor niet-private en niet-discount concurrenten wiens aandeelhouders minder zullen staan te springen om marge in te leveren ten opzichte van lange termijn groei. 
 
Zal deze trend zich doorzetten? Alle signalen wijzen op dit moment in die richting. Projecties laten zien dat van de Schwarz Group wordt verwacht dat ze € 43 miljard zal groeien tot 2020 en Aldi € 20 miljard. Voor de negen grootste discounters betekent dit in totaal een groei van € 194 miljard in 2014 naar € 273 in 2020, waarmee ze zo’n 14% van de totale Europese levensmiddelenhandel zal uitmaken. Of deze voorspellingen allemaal precies zo uit zullen komen is de vraag, maar dat de ‘softhard’ formule toekomst heeft is zeker.  
 
TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die over grenzen durven te kijken. Wij coördineren exportactiviteiten, stimuleren business development projecten en zetten nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseren we bestaande exportactiviteiten en zijn we werkzaam als SIB adviseur voor MKB bedrijven.

Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op http://www.theexportnetwork.nl/contact/

Bron: European Grocery Discounters report – nov





Laatste nieuws