Rabobank: langdurige problemen treffen zuivelsector

UTRECHT - De teruglopende vraag uit China, de lage olieprijzen en het Russische handelsembargo: de Nederlandse zuivelsector ondervind momenteel veel tegenwind. De problemen zijn niet één twee drie op te lossen, aldus een rapport van de Rabobank.

Met de World Dairy Trade Map 2016, een infographic, brengt de Rabobank de uitdagingen in kaart waarmee de internationale zuivelsector de afgelopen jaren is geconfronteerd.

De World Dairy Trade Map 2016  is gepubliceerd op de site van de Rabobank.

Afschaffen melkquota

“Het afschaffen van de melkquota, het systeem dat al sinds begin jaren tachtig de productie van melk in Europa beperkt, heeft de wereldmarkt dramatisch veranderd”, aldus de Rabobank.

Door het afschaffen van de melkquota lag de melkproductie in begin 2016 9,7% hoger dan in dezelfde periode in 2013. Dit heeft geleid tot een sterke daling van de melkprijzen. De prijs die boeren krijgen voor een kilo melk is met 30 procent gedaald.

Russisch embargo

De Russische overheid heeft vanaf 7 augustus 2014 een embargo ingesteld op de invoer van voedsel uit Europa. Dit heeft veel invloed heeft gehad op de zuivelindustrie, omdat Rusland de op één na grootste importeur van zuivel ter wereld. Rusland nam 5% van de mondiale zuivelhandel voor zijn rekening, en wel 16% en 11% van de handel in respectievelijk kaas en boter.

Door politieke spanningen is het embargo verlengd tot ten minste eind 2017.

Olieprijzen

Een belangrijk deel van alle geëxporteerde zuivel is bestemd voor olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië, Indonesië en Algerije. Door lage olieprijzen is er weinig economische groei in deze landen waardoor zuivelproducten minder betaalbaar worden.

Conclusie Rabobank

“Maar misschien nog wel meer dan in afgelopen jaren leven wij nu in onzekere tijden, waarin de nieuwe Amerikaanse regering, verslechterde relaties met Rusland, onzekerheid in het Midden-Oosten, de trager groeiende Chinese economie, Brexit en de toekomst van TPP en TTIP ieder een enorme uitwerking kunnen hebben op de ontwikkeling van de zuivelhandel”, aldus de Rabobank.





Laatste nieuws