Voormalig Tesco inkoper over de Britse retail uitdagingen

HELMOND - Ondanks alle commotie rondom Brexit, de implicaties van de koersdaling van de pond en andere politieke en economische issues blijft de UK natuurlijk een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse food exporteurs. En wie kan nu beter vertellen hoe we met de Britse retailers om moeten gaan dan Alistair Robinson, voormalig Senior Buying Manager van Tesco. TEN the export network had hem uitgenodigd op de Agrifood Export Meeting op 17 november jl. van Holland Food Camp in Helmond waar tientallen geïnteresseerde food ondernemers op af kwamen.

Met meer dan 23 jaar ervaring als senior inkoper en een enorme kennis van de Britse food markt weet Alistair als geen ander waar we als Nederlandse exporteurs aan moeten denken bij het lanceren van concepten aan Britse retailers. Allereerst is dat een heel goede voorbereiding van je introductie en het inleven in de retail formule en de wereld van de inkoper. Het lijkt een open deur, maar Alistair geeft aan dat hij zoveel verkopers voorbij heeft zien komen die vooral een verhaal hielden over zichzelf en hun geweldige concept, wat totaal niet interessant was voor hem. Nadenken over de kpi’s waar de inkoper op wordt afgerekend, waar je hem mee kan helpen zijn doelstellingen te verwezenlijken blijkt nog te sporadisch voor te komen. Daarnaast spoort hij Nederlandse ondernemers aan om verder te kijken dan alleen de Big 4 – de UK is een zeer diverse en pluriforme markt met veel interessante spelers als Ocado en Booths bijvoorbeeld. De opkomst van de discount is een onmiskenbaar fenomeen, hoewel deze week bekend werd dat Tesco opnieuw een groei laat zien en de groei van Aldi en Lidl – nog steeds rond 10% - wel afzwakt. Daarnaast laat The Telegraph ons lezen dat Morrissons zijn banden met Amazon aantrekt, hetgeen weer zijn weerslag heeft op Ocado. Dynamieken en kansen genoeg dus op de Britse markt, maar zeggen wij met Alistair, zonder goede voorbereiding heeft geen enkel concept kans van slagen.

Meer weten over de Britse of andere buitenlandse food markt? TEN the export network biedt advies en ondersteuning aan food bedrijven die over grenzen durven te kijken. Wij coördineren exportactiviteiten, stimuleren business development projecten en zetten nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseren we bestaande exportactiviteiten en zijn we werkzaam als SIB adviseur voor MKB bedrijven.

Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.





Laatste nieuws