‘Intertaste denkt mee met het proces van vleesvoorverpakkers’

PUTTERSHOEK - Dé voorkeursleverancier zijn van West-Europese foodproducenten en retailers voor de ontwikkeling en de productie van kruiden, sauzen, kruidenmengsels en hierop gebaseerde concepten. Dit is anno 2016 het belangrijkste streven van Intertaste. Het huidige bedrijf bestaat uit drie zelfstandig opererende businessunits: Degens, Intertaste Food Ingredients en Intertaste Finished Products.

Meat&Co. vroeg Robert Doves, salesmanager Benelux bij Intertaste, naar de usp’s van de laatstgenoemde businessunits voor u als speler in de vleesindustrie.

Op welke specifieke markten richt Intertaste Food Ingredients zich?

Robert Doves: „Food Ingredients richt zich met zijn producten en oplossingen op het industriesegment en op de retail. Deze businessunit maakt producten in drie verschillende productgroepen: vers, seasonings voor verschillende productapplicaties en single spices. Er wordt bijna uitsluitend op klantspecifiek niveau geproduceerd. Food Ingredients en Finished Products zijn onze twee nauw samenwerkende businessunits voor klanten in de voedingsmiddelenindustrie en de retail. Finished Products maakt kant- en-klare producten voor foodservice en retail en dan met name voor dkw-afdelingen van supermarkten. Food Ingredients en Finished Products spelen in op specifieke vragen en trends uit de markt, zoals de toenemende vraag naar natuurlijke grondstoffen, het reduceren van e-nummers en zout- en suikerverlaging. Dit gebeurt vaak vanuit nauwe samenwerking binnen de driehoek Intertaste, retailer en producent.”

Vanuit welke productielocaties zijn de businessunits anno 2016 actief?

RD: „Intertaste heeft productielocaties in Puttershoek, Nijkerk en Utrecht én een verkoopkantoor in het Belgische Boom en het Duitse Oberhausen. In Puttershoek, waar ook ons hoofdkantoor staat, verwerken we kruiden en specerijen in een breed gamma aan ingrediënten en halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie. In Nijkerk worden onze vloeibare smaakmakers, zoals sambalsauzen, ketjap en kant-en-klare sauzen, ontwikkeld en geproduceerd. In Utrecht ontwikkelen, mengen en verpakken we eindproducten in consumentenverpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn droge soepen en gehaktkruidenmixen. Al onze productiefaciliteiten voldoen aan uiteenlopende certificeringen, zoals BRC-A, FSSC 22000, IFS-higher level, Skal en Halal.”  

Hoe wordt de productkwaliteit gewaarborgd?                   

RD: „Wij werken nauw samen met de leveranciers van kruiden en specerijen in de diverse landen van origine. Intertaste heeft eigen teams die controleren of de goederen voldoen aan specificatie van de klant, Intertaste en/of aan de wet- en regelgeving. Zo hechten we veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en aan de hieraan verbonden eisen op het gebied van people, profit en planet. De droge grondstoffen komen binnen op onze productielocatie in Puttershoek. Malen, steriliseren, het hele processingstuk gebeurt hier in onze eigen fabriek. Zo kunnen we zuiverheid en authenticiteit van onze kruiden en specerijen waarborgen. Na dit proces worden ze verwerkt als single spices en seasonings. In Puttershoek vindt de verwerking plaats tot premixen, om er uiteindelijk sauzen van te kunnen maken bij de eindgebruiker. We voeren op deze productielocatie zelf chemische en microbiële controles uit, zodat we alles in eigen hand hebben als het gaat om het bewaken van de productkwaliteit en de voedselveiligheid.”

Wat zijn de nieuwste producten en productconcepten uit de Intertaste-koker?

RD: „Op productontwikkelingsgebied zijn we vooral bezig met volledig natuurlijke coatings, zoals allergeenvrije paneermixen op basis van gedroogde groentestukjes. Deze groentecoatings hebben we in drie varianten: Ros Alahuin, Quinoa en een Oosterse variant. Quinoa behoort tot de superfoodachtige producten, die momenteel erg populair zijn. Ook maken we combinaties van vlees en groenten. De hieruit voortkomende combinaties zijn bijvoorbeeld ook geschikt als fingerfood en bitterballen.

Voor het barbecueseizoen 2017 lanceren we een nieuwe lijn dry glaze coatingproducten. Dry glaze coating is een droge mix die op vlees kan worden aangebracht en die de eigenschap heeft dat deze gaat glanzen. Ten opzichte van een traditionele oliemarinade is de dry glaze coating gemakkelijk toe te passen op vleesproducten.

Op BBQ-gebied heerst de trend dat consumenten steeds meer zelf willen doen. Daarom introduceren we handige sachets met een marinade-dipsaus, die zij na de bereiding over het vlees kunnen verdelen voor extra smaak. Deze dipsaus is er in vier varianten: Sambal, Sweet Smokey BBQ, Sweet Ketjap en een Indische variant. Consumenten kunnen hiermee een smaaktwist geven aan hun barbecuespiezen of spareribs. Verder beschikken we ook over de productiefaciliteiten om nieuwe producten te ontwikkelen.”

Op welke manieren wordt klanten meerwaarde geboden?

RD: „Als kruidenleverancier denkt Intertaste mee met het productie- en verwerkingsproces van klanten, de vleesvoorverpakkers. Wij innoveren en differentiëren samen met onze klanten. Zo vinden wij het belangrijk om derving bij deze bedrijven zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom passen wij ingrediënten in onze seizoensgebonden productconcepten toe die zij, als zij na afloop hiervan nog producten op voorraad hebben, ook kunnen gebruiken  voor andere producten en toepassingen. Zo levert Intertaste een bijdrage aan het verminderen van de voedselverspilling.

Verder ontwikkelen we productconcepten en recepturen om de incourantere vleesdelen beter te kunnen vermarkten. Zo wordt de varkenskophaas eigenlijk nooit verkocht. Hiervan kunnen wij een heerlijke gevulde kophaas met een bakvaste champignonroomsaus maken. Van de incourantere tussenribkarbonade maken we een heerlijke ribeyerollade met champignonsaus. In de vorm van deze smakelijke varianten zijn consumenten sneller geneigd deze vleesdelen te kopen.”





Laatste nieuws