Koffie wordt duurder en minder lekker

AMSTERDAM - Koffie wordt binnenkort waarschijnlijk duurder, terwijl de koffie ook nog eens minder goed zal smaken. De prijs van de populaire arabicabonen staat op zijn hoogste punt in bijna tien jaar, terwijl de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering minder wordt.

Sinds het dieptepunt in november 2001 is de prijs van koffiebonen al met 370% gestegen. En sinds het begin van dit jaar zijn de bonen 70% duurder geworden. Op dit moment betalen koffieproducenten 2,09 dollar (1,80 euro) voor 454 gram. Robusta, de meestgebruikte variant, kost nu 50% meer dan aan het begin van dit jaar.

De prijsstijgingen hebben ook te maken met het weer in Brazilië, de grootste koffiebonenteler ter wereld. Het afgelopen jaar is er amper regen gevallen in het land, waardoor veel planten niet meer konden groeien. Tegelijk was de winter uitzonderlijk koud, waardoor nog meer planten gestorven zijn. Hierdoor is de koffieoogst voor meerdere jaren verpest, want een koffieboom heeft circa zeven jaar nodig om volledig tot bloei te komen. De Braziliaanse regering spreekt over de slechtste arabicaoogst in twaalf jaar.





Laatste nieuws