Koffie wordt duurder en minder lekker
bron: FoodPro Network Belgium
AMSTERDAM - Koffie wordt binnenkort waarschijnlijk duurder, terwijl de koffie ook nog eens minder goed zal smaken. De prijs van de populaire arabicabonen staat op zijn hoogste punt in bijna tien jaar, terwijl de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering minder wordt.
Sinds het dieptepunt in november 2001 is de prijs van koffiebonen al met 370% gestegen. En sinds het begin van dit jaar zijn de bonen 70% duurder geworden. Op dit moment betalen koffieproducenten 2,09 dollar (1,80 euro) voor 454 gram. Robusta, de meestgebruikte variant, kost nu 50% meer dan aan het begin van dit jaar.
De prijsstijgingen hebben ook te maken met het weer in Brazilië, de grootste koffiebonenteler ter wereld. Het afgelopen jaar is er amper regen gevallen in het land, waardoor veel planten niet meer konden groeien. Tegelijk was de winter uitzonderlijk koud, waardoor nog meer planten gestorven zijn. Hierdoor is de koffieoogst voor meerdere jaren verpest, want een koffieboom heeft circa zeven jaar nodig om volledig tot bloei te komen. De Braziliaanse regering spreekt over de slechtste arabicaoogst in twaalf jaar.
Laatste nieuws
-
19 mrt Unilever wil ijsjesdivisie met onder meer Magnum afsplitsen
-
19 mrt Financial Times: EU wil invoerheffing graan uit Rusland en Belarus
-
19 mrt Groep aandeelhouders wil dat Nestlé meer inzet op gezonder aanbod
-
19 mrt Webinar | Stroomlijn uw bakkerij en zoetwarenprocessen met allergenen- en voorraadbeheer
-
19 mrt 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
-
19 mrt Speed Up NPD: Beat the Market with Innovation
-
18 mrt Zweeds keukenproduct kan houdbaarheid van voedsel met drie keer verlengen
-
18 mrt 2024 Trendrapport voor de voedings- en drankensector
-
18 mrt Boodschappen doen in Montenegro
-
18 mrt Verzegel je maaltijden met een etiket! (video)
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan