EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus
bron: FoodPro Network
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.
Van acht aroma's die voedingsmiddelenfabrikanten nu nog gebruiken in gerookte vis, vlees, chips, kaas en andere producten bevatten er zes stoffen die het DNA beschadigen. Ze ontstaan als aromaproducenten rook maken om die vervolgens als condens te laten neerslaan en als smaakmaker te verkopen. De zogeheten mutagene stoffen kunnen kanker of andere ernstige ziekten veroorzaken, waarschuwt de Europese toezichthouder EFSA. Van twee aroma's kan EFSA niet uitsluiten dat ze zulke bestanddelen hebben.
Experts van de EU-landen hebben daarom woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma's niet langer toe te laten op de Europese markt. De vergunning, die 1 juli afloopt, wordt niet verlengd. Wel komt er een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van gerookt vlees, vis, kaas en andere voedingswaren die voorheen op traditionele wijze gerookt werden. Voor andere producten zoals chips, soepen en sauzen is er twee jaar respijt.
Fabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de schadelijke rookaroma's. Terug naar het bewerkelijke, ongezonde en milieuonvriendelijke traditionele roken is doorgaans geen optie.
Een woordvoerder van Zwanenberg, met merken zoals Kips, Zwan en Lupack, zegt dat het besluit in Brussel uitpakt zoals verwacht, dus met een overgangsperiode. Dat betekent volgens hem dat er nog voldoende tijd is om alternatieven te vinden.
Bij de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) leven wel zorgen om de ontstane situatie. Volgens de brancheorganisatie zou het het beste zijn als de aromaproducenten een manier bedenken hoe ze aroma's kunnen maken zonder de stoffen waarop door de Europese toezichthouder is gewezen. Maar of dat gaat lukken staat nog helemaal niet vast, aldus VNV-secretaris Richard van der Kruijk.
In de rookworsten van HEMA zitten geen aroma's. De worsten worden volgens HEMA indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de rookkamer bevindt.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
03 mei Voedselprijzen voor het eerst sinds juli weer gestegen
-
03 mei Duitse bedrijven produceerden in 2023 voor 583,2 miljoen euro vleesvervangers
-
03 mei Zuivelbedrijven moet inspelen op daling van de melkaanvoer
-
03 mei Vraag en aanbod effectief afstemmen in de AGF-sector
-
03 mei Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
-
02 mei Unilever: import en export met Rusland gestopt
-
02 mei FrieslandCampina wil omzet in Verenigd Koninkrijk in 5 jaar verdubbelen
-
02 mei DSM-Firmenich ziet volumes weer groeien, omzet daalt licht
-
02 mei Cacaoprijs daalt in twee dagen met 27%
-
02 mei Nestlé kan via enzymatisch proces suikergehalte in reeks producten verlagen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan