EU verwacht dat economie volgend kwartaal weer groeit

BRUSSEL - De economie in de Europese Unie zal volgend kwartaal weer groeien, aldus Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis. De EU-lidstaten kunnen volgens hem hun lockdownmaatregelen in het volgende kwartaal steeds verder versoepelen doordat steeds meer mensen worden ingeënt tegen COVID-19. Dit zorgt ervoor dat de economie weer aantrekt.

In het laatste kwartaal van 2020 kromp de economie in de eurozone met 0,7%. De EU brengt deze donderdag cijfers over dit kwartaal naar buiten.

Dombrovskis wijst erop dat het vaccinatietempo de komende weken en maanden wordt opgeschroefd. Dombrovskis laat weten dat fabrikanten in februari 33 miljoen doses leveren aan de EU, in maart 55 miljoen en in de drie daaropvolgende maanden 300 miljoen. "De snelheid van inenten gaat de komende dagen en weken substantieel omhoog."

Een andere reden dat de Europese economie weer opkrabbelt, is volgens de Eurocommissaris het steunpakket van de EU van 750 miljard euro.

Waarschijnlijk geeft het Europees Parlement vandaag goedkeuring aan een groot deel van het pakket. Het gaat dan om een bedrag van 672,5 miljard euro, dat lidstaten kunnen gebruiken om hun economieën te stimuleren.

Dombrovskis verwacht dat de economie in 2022 weer op het niveau is van voor de coronacrisis.





Laatste nieuws