Effecten van reuk- en smaakverlies op eetgedrag nader onderzocht
bron: FoodPro Network Belgium
WAGENINGEN - In Nederland krijgt 5% tot 20% van de mensen te maken met een verminderd reuk- of smaakvermogen. Tot op heden was er weinig bekend over de effecten van reuk- en smaakverlies op het eetgedrag en de hersenactiviteit van patiënten. Hier heeft Elbrich Postma de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan. Postma hoopt op vrijdag 15 januari aan de Wageningen Universiteit te promoveren.
Uit haar onderzoek bleek dat patiënten met reukverlies net zo goed volgens de Richtlijnen Goede Voeding eten als de gemiddelde Nederlander. Wel bleek dat patiënten met aangeboren reukverlies, die hun hele leven al niet konden ruiken, voorkeur hadden voor voedingsproducten met een sterkere smaakcomponent. Ook onderzocht Postma de effecten van reukverlies op de hersenen. Hiervoor liet zij patiënten zonder reukvermogen in de MRI-scanner geuren ruiken. Terwijl de patiënten aangaven niks te ruiken, bleken de hersenen van de patiënten toch te reageren op deze geuren. Dit biedt perspectief voor de behandeling van patiënten met reukverlies.
Bron: Wageningen University & Research
Laatste nieuws
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
-
25 apr Unilever verkoopt meer producten
-
25 apr HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden
-
25 apr A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument
-
25 apr EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus
-
25 apr Aviko werkt aan frietketen zonder CO2-uitstoot in 2030
-
25 apr Legionella-onderzoek: het belang van risicoanalyse en watermonsters
-
25 apr Energiebesparing bij verdampen CO2 in de voedingsindustrie?
-
24 apr PepsiCo verlaagt zoutgehalte in chips van het merk Lay's
-
24 apr Heineken zag bierverkoop eerste kwartaal aantrekken
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan