Hoe maakt ERP lotnummertracering voor voedsel- en drankenbedrijven beter beheersbaar?

ETTEN-LEUR - Lotnummertracering is al tientallen jaren een uiterst belangrijk onderwerp voor bedrijven in de voedings- en drankensector, maar er bestaat nog steeds verwarring over wat deze term nu precies inhoudt. Deels komt dat doordat het vele namen heeft, waaronder "lot management", "lotnummer controle" en "partijcontrole", om er maar een paar te noemen.

Voor alle duidelijkheid: lotnummertracering houdt in dat de beweging grondstoffen en eindproducten van het begin tot het einde van de toeleveringsketen wordt geregistreerd. Zo zou een producent van appelmoes bijvoorbeeld de oorsprong van zijn producten kunnen traceren tot in de boomgaard waar de appelen werden geteeld, helemaal tot aan de schappen van de supermarkt en alle stappen daartussen.

Het in kaart brengen van het traject van één artikel lijkt misschien een vrij eenvoudige oefening, maar de zaken worden veel ingewikkelder als u rekening houdt met de grote volumes waarmee de meeste voedings- en drankenbedrijven dagelijks te maken hebben. Het toekennen van unieke identificatienummers aan partijen en het vastleggen van de nodige informatie bij de overgang van leverancier naar voorraad en vervolgens naar productie en distributie is een ingewikkeld proces dat zowel toewijding als aandacht voor detail vereist.

Dit alles gezegd zijnde, bespreken we in de volgende alinea's de sleutelcomponenten die een solide strategie voor lotnummertracering vereist, en ook waarom lotnummertracering in de eerste plaats zo essentieel is. Lees verder voor antwoord op deze vraag, evenals de rol die enterprise resource planning (ERP)-technologie kan spelen in het vergemakkelijken van lotnummertracering binnen uw bedrijf.

Bekijk hier 6 stappen voor een goede partijcontrole

 

Bron: Aptean - partner FoodPro Network





Laatste nieuws