Starbucks trekt omzet- en winstprognoses voor de rest van het jaar in

SEATTLE - Starbucks trekt zijn omzet- en winstprognoses voor de rest van het jaar in. Na de oorlog in Oekraïne spelen nu ook de coronamaatregelen in China de koffieketen parten. 

De cijfers van Starbucks vallen tegen, ondanks een sterke heropleving op de Amerikaanse thuismarkt. De omzet in de Verenigde Staten steeg met 12% in het voorbije kwartaal, maar omdat de koffieketen de laatste jaren volop inzet op Chinese consumenten is die groei overschaduwd door de strenge coronamaatregelen in China. Als gevolg van die lockdowns daalde de verkoop in China met 23%.

In totaal steeg de omzet wereldwijd met 7%. De netto-omzet kwam uit op 7,26 miljard euro. Het volgende kwartaal is dat minder, aldus Starbucks-CEO Howard Schultz, aangezien nu ook Peking en Shanghai in lockdown zitten. Starbucks denkt nog altijd dat de Chinese omzet op termijn groter wordt dan de Noord-Amerikaanse. In het afgelopen kwartaal kreeg Starbucks er 313 nieuwe winkels bij.

Schultz, die in maart weer opdook als CEO van de keten na vijf jaar pensioen, geeft wel meer duidelijkheid over zijn plotse aantreden. Hij neemt voorlopig de taken over van Kevin Johnson, die vervroegd met pensioen gaat na de vakbondsstrubbelingen, maar dat zal slechts van korte duur zijn. Starbucks hoopt tegen de herfst al een opvolger te vinden, waarna Schultz zich weer terugtrekt tot de Raad van Bestuur.





Laatste nieuws