Kellogg’s rust verpakkingen uit met code voor slechtzienden

ZAVENTEM - Kellogg’s gaat zijn ontbijtgranen vanaf volgend jaar voorzien van een scanbare code, die blinden en slechtzienden via spraaktechnologie informeert over de samenstelling van de producten.

De nieuwe code is bedacht door het Spaanse NaviLens. De technologie wordt bijvoorbeeld al gebruikt op het openbaar vervoer in Spanje. Kellogg’s is de eerste voedingsmiddelenfabrikant die er gebruik van zal maken. “Er moet heel wat informatie op een verpakking worden opgenomen. Vaak zelfs in meerdere talen. Dat maakt dat alles er in kleine lettertjes opstaat, wat de leesbaarheid niet bevordert. Voor mensen met een visuele handicap is het vaak zelfs onoverkomelijk”, aldus algemeen directeur Luc Houben van Kellogg Benelux in De Morgen.

De code lijkt op een reguliere QR-code, maar kan van grotere afstand met een smartphone worden gescand. Het bijzondere is dat de informatie vervolgens via spraaktechnologie wordt voorgelezen. Blinden en slechtzienden kunnen tijdens het winkelen op die manier info krijgen over de samenstelling van het product en de eventuele aanwezigheid van allergenen.

Special-K is het eerste product dat de code zal krijgen. Daarna volgt de rest van het assortiment. 

 

Foto: Kellogg Europe Trading Limited





Laatste nieuws