ABN AMRO verwacht stijging suikerprijs

AMSTERDAM - Voor het suikerseizoen 2020/21 heeft de International Sugar Organisation (ISO) berekend dat er een mondiaal tekort aan suiker zal zijn van 3,5 miljoen ton. Dit lijkt veel, maar is slechts 2% (of 1 week) van de mondiale consumptie. Het verwachte tekort geeft toch speculanten een reden om hun posities op te bouwen in de suikermarkt. Hierover bericht Casper Burgering, sectoreconoom bij ABN AMRO.

De prijs van suiker steeg mede daardoor hard in de afgelopen tien maanden. Op 27 april 2020 bereikte de prijs nog een laagterecord van 9,38 dollarcent per pond. Dit lage niveau was sinds juni 2007 niet meer voorgekomen. De opmars sindsdien is indrukwekkend. Tot aan het einde van 2020 steeg de prijs met 57%. En begin 2021 lijkt aan de opmars nog geen einde. Van 1 januari dit jaar tot en met half februari is de prijs inmiddels gestegen met zo’n 7%. Maar nog steeds is de suikerprijs relatief laag.

Burgering: "Ik denk dat speculanten voorlopig hun portefeuilles niet snel suikervrij zullen maken. De markt voor suiker is momenteel krap, mede door logistieke problemen en het tekort aan containers. De krapte blijft dit seizoen voortduren. Samen met de sterkere Braziliaanse real richting eind 2022 ligt een verdere stijging van de suikerprijs daarom voor de hand. Ik houd mijn consumptie-opties nog even open, hoewel ik ook dondersgoed weet dat suikervrij het betere alternatief is."

 

Bron: ABN AMRO





Laatste nieuws