Flexibel produceren in de zoetwarenproductie dankzij veranderende gezondheidstrends

28-05 11:59 | bron: FoodPro Network Belgium

ETTEN-LEUR - De zoetwarenindustrie had een lange tijd weinig te maken met de veranderende gezondheidswensen van de consument. Er is al langer vraag naar gezondere (lager in suikers, zout, vet, etc.) en meer natuurlijke (biologische, duurzame, etc.) producten, maar deze veranderende vraag was vooral te zien in de “basis” voedingsmiddelen vlees, zuivel, bereid voedsel en bakkerij, om er maar een paar te noemen.

De meeste gezondheidsgerichte veranderingen in de zoetwarenindustrie werden van bovenaf opgelegd, in plaats van door fabrikanten in reactie op de vraag van de klant. Dit is niet gek, gezien de manier waarop we van oudsher zoetwaren hebben behandeld - als een verwennerij waar een zekere mate van ongezondheid aanvaardbaar is. Maar terwijl deze mentaliteit niet snel zal verdwijnen, is er in de afgelopen jaren zeker een stijging van de vraag naar producten die voldoen aan bepaalde gezondheidscriteria.

Zoetwarenbedrijven moeten dan ook snel inspelen op het veranderende consumentenlandschap, maar het op deze manier herzien van de productie is een echte uitdaging. In deze blog verkennen we de belangrijkste gezondheidstrends die we in de industrie zien en bekijken we hoe je bedrijf hier eenvoudig op in kan spelen.

Vier manieren waarop de vraag naar zoetwaren verandert

Er zijn een aantal belangrijke gezondheidstrends naar voren gekomen, die naar verwachting in 2021 nog belangrijker gaan worden. We hebben vier gebieden uitgekozen waar consumenten steeds meer alternatieven voor zoetwaren eisen:

  1. Minder of geen suiker

De hoge hoeveelheid suiker in zoete lekkernijen is ook gelijk het meest voor de hand liggende gezondheidsnadeel - en de meest voor de hand liggende plek om veranderingen aan te brengen. Het verminderen van de hoeveelheid suiker in producten vermindert ook gelijk het aantal calorieën; een belangrijke gezondheidszorg voor de consument. Dit is iets waar marktleider Mars Wrigley mooi op inspeelt, met hun onlangs aangekondigde chocoladerepen van onder de 100 calorieën. 

Volledig suikervrije opties worden ook steeds populairder - vooral voor producten zoals zuurtjes, gummysnoepjes en kauwgom.

  1. Plantaardig

De opkomst van plantaardig voedsel is snel, het meest duidelijk te zien in de talloze vleesalternatieven die de afgelopen jaren op de markt zijn verschenen. Maar de trend is nu ook goed zichtbaar in de zoetwarenmarkt, omdat consumenten zuivel- en gelatineproducten willen vermijden. Alleen al in 2020 is het aantal plantaardige zoetwaren meer dan verdubbeld.

De drijvende krachten achter deze trend zijn onder meer het groeiende aantal veganistische en vegetarische consumenten, evenals degenen die meer plantaardig voedsel willen eten om gezondheidsredenen. Mensen met allergieën zijn ook een belangrijk deel van de vraag naar plantaardige alternatieven, hoewel deze wel correct moeten worden gelabeld om aan te tonen wanneer er toch allergeenrisico's blijven bestaan.

  1. Hogere voedingswaarde

Een omvangrijk deel van de markt is ook op zoek naar zoetwaren met een hogere voedingswaarde. Niet alleen willen ze dat hun zoete snacks goed smaken, ze willen ze ook gebruiken om hun algehele gezondheid te verbeteren. Zoetwaren die passen in gewichtsverliesprogramma's of sportschema's kunnen dan ook een grote kans voor bedrijven zijn.

  1. Ondersteuning van immuunsysteem

COVID-19 heeft een enorme impact gehad op de manier waarop consumenten het verband zien tussen hun dieet en hun immuunsysteem. Ongeveer 60% van de wereldwijde consumenten zijn nu actief op zoek naar voedingsmiddelen die hun immuunsysteem ondersteunen. De zoetwarensector ziet bijzondere veranderingen op dit gebied. Vooral producten met een hoog niveau van vitaminen, mineralen en antioxidanten worden steeds populairder.

Hoe kunnen fabrikanten bijbenen?

Het voldoen aan deze nieuwe gezondheidstrends moet nu een topprioriteit zijn voor je zoetwarenbedrijf - maar dit is niet zonder uitdagingen. Het is voornamelijk moeilijk voor grotere bedrijven met bredere productportfolio's om aan de vraag in opkomende markten als deze te voldoen. 

Kleinere bedrijven die alleen actief zijn in deze niche hebben bepaalde voordelen als het gaat om wendbaarheid en hun vermogen om zich volledig te positioneren als speler in gezonde producten.

Het ontwikkelen van nieuwe producten met het behoud van populaire assortimenten, is geen gemakkelijke opgave. Het brengt een aantal moeilijkheden met zich mee:

  • Winstgevendheid van nieuwe producten
  • Het vermarkten van de producten in lijn met het bestaande imago van het bedrijf
  • Het opnemen van de nieuwe producten in het productieschema
  • Het vermarkten aan gezondheidsbewuste consumenten (vaak voor de eerste keer)

Het is duidelijk dat zoetwarenbedrijven hulp nodig hebben om te werken op een manier die zowel inspeelt op veranderende marktomstandigheden, als ook trouw blijft aan hun gevestigde positie in de industrie. Food-specifieke software is het antwoord op de problemen die ze tegenkomen wanneer ze dit aanpakken.

Enterprise resource planning (ERP) speciaal gebouwd voor zoetwarenproducenten is vooral gefocust op het helpen van bedrijven met hun recept- en allergenenmanagement. Het helpt het giswerk uit het formuleren van nieuwe recepten te halen door ze met data van bestaande recepten te vergelijken. Zo kost het minder tijd om nieuwe recepten te ontwikkelen – wat betekent dat bedrijven sneller dan ooit tevoren in kunnen spelen op nieuwe trends.

Het in productie nemen van deze recepten is een hele uitdaging, en opnieuw kan food-specifieke software een voorsprong bieden. Het helpt nieuwe producten naadloos te integreren in je bestaande productieschema's, terwijl de prognosemogelijkheden nauwkeurig voorspellen welk voorraadbeheer vereist is op basis van de vraag.

Een strategie die kan leiden tot meer succes voor grotere bedrijven bij de lancering van nieuwe producten, is het creëren van nieuwe "start-up" merken specifiek gericht op deze nieuwe markten. In theorie bevordert dit een efficiënter gebruik van middelen - waar kleine teams zich volledig kunnen wijden aan de nieuwe niche. Enterprise-level softwareoplossingen zorgen ervoor dat deze projecten volledig zijn geïntegreerd in de hoofdactiviteiten, zodat een focus op het genereren van winst wordt gehandhaafd.

Als je meer wilt weten over hoe Aptean Food & Beverage ERP werkt om je zoetwarenbedrijf te helpen uitdagingen aan te gaan zoals een nieuwe focus op gezondere producten, neem dan vandaag nog contact op met ons team.

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
28 jul Trendrapport | De duurzame oogst van innovatie
28 jul Voedselveiligheid houdt levensmiddelenfabrikanten alert op de kwaliteit van hun perslucht
27 jul In Europa gebruikt 9% van mensen dagelijks suikerhoudende frisdranken
27 jul Colruyt Group wil Belgische mosselen van eigen kweek
27 jul Bereik Supply Chain Excellence met een food-specifiek ERP
27 jul Efficiënter zaden, noten en gedroogd fruit verkopen (video)
26 jul Britse voedingssector kraakt noodplan om 'pingdemic' te bezweren
26 jul Familie 'Puddingkoning' splitst bedrijf op
26 jul Voedselveiligheid in tijden van crisis: heeft de pandemie onze aanpak veranderd?
26 jul Sensory marketing – how to win in the experience economy
23 jul Geen zelfisolatie meer in Britse voedingssector om lege schappen te voorkomen
23 jul Zweeds bedrijf lanceert alternatief voor melk op basis van aardappelen
23 jul Er bestaat geen kant-en-klaarmaaltijd om veranderhonger te stillen
23 jul Ucrete industrievloeren van Master Builders Solutions bieden Duitse vleesverwerker een kostenefficiënte oplossing
22 jul Krachtig herstel voor Sligro in juni
22 jul Unilever presteert uitstekend, ondanks hogere grondstofprijzen
22 jul Flinke omzetstijging voor Coca-Cola
22 jul Fusies en overnames in de voedsel- en drankenindustrie
22 jul 2D barcodes zijn de toekomst!
21 jul Ahold Delhaize wil mensenrechtenwet voor bedrijven
21 jul Israël waarschuwt voor 'ernstige gevolgen' van ijsboycot door Ben & Jerry's
21 jul Zijn verse producten van een mindere klasse je beste winstkans?
21 jul LI-5600, een etiket boven én onderaan! (video)
20 jul Ruim 5 miljard euro omzet voor Jumbo in eerste halfjaar
20 jul Orde in de chaos van certificaten in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?