Eiwittechnologie: 'Fermentatie biedt kansen bij ontwikkeling plantaardige voedingsproducten'
bron: FoodPro Network Belgium
EDE - Fermentatie is een natuurlijke manier om plantaardige eiwitten te verbeteren voor toepassing in alternatieven voor dierlijke producten. Plantaardige eiwitten hebben vaak een onaangename smaak en hun oplosbaarheid kan variëren afhankelijk van de bron. Fermentatie kan dan uitkomst bieden, aldus Renske Janssen, productmanager Eiwittechnologie NIZO food research in haar blog fermentation and plant-based products.
Via fermentatie is het mogelijk om de eigenschappen van eiwitten te veranderen. Er zijn enorm veel micro-organismen beschikbaar die hier voor gebruikt kunnen worden, maar niet alle micro-organismen zijn daarvoor geschikt. De eerste stap is om de juiste stam te vinden, door te screenen op de specifieke kenmerken die een product nodig heeft.
Via fermentatie is het mogelijk om de onaangename smaak van eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen zoals erwteneiwitten te verwijderen. Erwteneiwitten hebben vaak een bonensmaak door de aanwezigheid van hexanal. Bepaalde micro-organismen kunnen hexanal afbreken en daardoor de bonensmaak verminderen of zelfs verwijderen. Dit proces kan ook gebruikt worden om andere onaangename smaken te verminderen.
Behalve het verwijderen van ongewenste smaken, kan fermentatie ook worden gebruikt om juiste gewenste smaken te creëren.
Bekijk het volledige artikel hier
Bron: NIZO food research
Laatste nieuws
-
26 apr Lagere omzet en marge voor Corbion
-
26 apr Unilever-topman wil realistische duurzaamheidsdoelen
-
26 apr Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996
-
26 apr Arla Foods Ingredients neemt activiteiten in wei over van Volac
-
26 apr Ahold Delhaize opent tech-studio in Roemenië
-
25 apr Duitse vleesconsumptie nam in 2023 met 0,8% af
-
25 apr Unilever verkoopt meer producten
-
25 apr HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden
-
25 apr A-merken Nestlé blijven last houden van zuinige consument
-
25 apr EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan