Colruyt gaat zelf groenten telen

HALLE - Colruyt Group gaat investeren in landbouwgronden. Het Belgische supermarktconcern wil lokale boeren de gronden laten bewerken via een nieuwe exploitatievennootschap, Agripartners. Colruyt stuit echter op weerstand bij de boerenorganisaties.

“Het is niet de bedoeling dat we die gronden zelf gaan bewerken, dat zullen we doen in samenwerking met lokale landbouwers. Wel willen we verzekeren dat de producten die op onze gronden worden geteeld, zoveel als mogelijk in onze winkels terechtkomen”, aldus Stefan Goethaert, algemeen directeur Colruyt Group Fine Food, over het systeem tegen Vilt.

Eerder ging Colruyt al rechtstreekse samenwerkingen aan met onder andere aardappelboeren en sojatelers. Ook kocht Colruyt een eigen bioboerderij. Maar door ook landbouwgronden aan zijn portfolio toe te voegen gaat Colruyt nu een stap verder.

Daar zijn niet alle boeren blij mee. “Het komt erop neer dat ze landbouwers in loondienst nemen en de boer speelt volledig zijn vrijheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid kwijt”, aldus de Boerenbond tegenover de Gazet van Antwerpen. Colruyt wordt op deze manier de grootste boer van België, die zelf bepaalt wie toegang krijgt tot land. Zo zal het “al grote onevenwicht in de keten verder vergroten”, aldus de Boerenbond.

Het gaat echter om vaste, langdurige samenwerkingen, aldus Goethaert: “Er wordt op een transparante manier samengewerkt, op basis van heldere afspraken waar iedereen zich in kan vinden. Door de ideeën en sterktes van alle partijen samen te leggen bouw je een gemeenschappelijk project op.” Ook wil de groep zo innovaties kunnen doorvoeren in de landbouw, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.





Laatste nieuws