De (food) wereld na corona

HEERENVEEN - Het zijn dynamische tijden. Voor alles en iedereen, en zeker ook voor onze tak van sport: de internationale food business. Het coronavirus heeft nu al grote gevolgen voor het internationale zakendoen. Landen roepen noodtoestanden uit of gaan in lockdown, het vliegverkeer is zeer beperkt. De grote vraag is: Hoe gaat de wereld er ‘na corona’ uitzien? Of bevinden we ons dan in de volgende pandemie?

We zien een trend naar deglobalisering, naar ‘ieder voor zich.’ De voorbeelden van blokkades van medisch materiaal bestemd voor België aan de Duitse grenzen, de vergeefse roep om Europese noodhulp door Italië illustreren dit pijnlijk. ‘Corona haalt het slechtste in de internationale politiek naar boven,’ constateert Jonathan Holslag, hoogleraar internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel. We zijn geneigd om ons terug te trekken achter de ‘schijnbare veilige grenzen van de eigen staat’, zoals Ian Goldin het verwoordt in zijn recente artikel in de Volkskrant. De Britse econoom is echter een groot voorstander van globalisering. Hij stelt dat globalisering de wereld rijker heeft gemaakt. En globalisering kan ook de klimaatverandering stoppen. ‘Een groene revolutie, dat vraagt investeringen, overdracht van technologieën, je hebt welvaart nodig.’

Als we naar de feiten kijken dan zien we inderdaad dat miljarden mensen uit armoede zijn verheven de laatste decennia, we leven langer en gezonder. Hans Rosling weet dat in zijn boek ‘Feitenkennis’ mooi te verwoorden door ons allen een paar simpele vragen te stellen over de toestand in de wereld. Die we stelselmatig foutief beantwoorden, omdat we een verkeerd beeld van de wereld hebben. We zijn bijvoorbeeld nog steeds geneigd om te denken in ‘rijk’ (Westerse wereld) en ‘arm’ (de rest), terwijl dat een beeld is uit 1960 en nu al lang niet meer op gaat. Rosling stierf in 2017 aan alvleesklierkanker. Ik ben benieuwd hoe hij, onder andere in Afrika actief geweest als arts om het ebolavirus te bestrijden, zou aankijken tegen de huidige virusuitbraak waarvoor hij zelf ook waarschuwt in zijn boek.  

Aanhangers van globalisering zien de oplossing van de mondiale problemen in het zoeken naar een globaal antwoord. Zij hopen dat we blijven zien wat we internationaal gemeenschappelijk hebben en dat we van elkaar afhankelijk zijn. Harari, Israëlisch historicus, futuroloog en schrijver van de boeken Sapiens, Homo deus en 21 lessen voor de 21e eeuw, geeft daar een mooie beschouwing op in zijn artikel ‘The world after coronavirus.’ Hij geeft duidelijk zijn visie op de route die we zouden moeten gaan bewandelen. ‘Humanity needs to make a choice. Will we travel down the route of disunity, or will we adopt the path of global solidarity? If we choose disunity, this will not only prolong the crisis but will probably result in even worse catastrophes in the future. If we choose global solidarity, it will be a victory not only against the coronavirus, but against all future epidemics and crises that might assail humankind in the 21st century.'  

Hoe het ook zij, deze pandemie biedt in elk geval aanleiding voor een herbezinning op onze manier van leven en zakendoen. Dat geldt op mondiale schaal, op nationaal niveau, voor onze eigen organisaties en voor onszelf. Wij denken graag mee over nieuwe kansen voor food bedrijven, zowel in nationaal als internationaal perspectief.

TEN the export network biedt advies en support aan food bedrijven die over grenzen durven te kijken. Zij coördineert exportactiviteiten, stimuleert business development projecten en zet nieuwe internationale trajecten op. Daarnaast professionaliseert TEN bestaande exportactiviteiten en zijn de adviseurs werkzaam voor het SIB (Starters International Business) programma van de RVO voor MKB-bedrijven. Voor meer informatie: www.theexportnetwork.nl of neem contact op voor een afspraak: http://www.theexportnetwork.nl/contact/.

 

Door: Janet Lebbink, TEN the export network





Laatste nieuws