Orde in de chaos van certificaten in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie

ETTEN-LEUR - Voor bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, roepen de branchecertificaten de nodige vragen op. Welke certificaten zijn het belangrijkste voor een bedrijf? Hoe kunnen ze de certificaten bemachtigen? Wat betekenen al deze acroniemen?

We beantwoorden al deze vragen hier, maar eerst gaan we dieper in op de belangrijkste vraag rondom certificaten: welk doel dienen ze?

Hoewel het antwoord voor ieder certificaat weer een beetje anders is, zijn bescherming en zekerheid de belangrijkste redenen. Dit kan bescherming zijn van je werknemers in de fabriekshal, de zekerheid van veilige producten of geruststelling voor klanten.

Bovenal geeft een certificaat een gerust gevoel. Het vertrouwen dat het bedrijf zijn mensen goed behandelt, het vertrouwen dat een product voldoet aan de beloften en het vertrouwen dat het bedrijf alle maatregelen treft om regels en normen na te leven.

In de VS was de Food Safety Modernization Act uit 2011 (FSMA) baanbrekend, omdat deze van toepassing was op alle voedingsmiddelen- en drankenindustrieën en bedrijven ertoe dwong hun verantwoordelijkheid te nemen. Hoewel de FSMA dus niet zorgde voor een nieuwe certificering en geen van de volgende certificaten toekende, is het wel de wet die de meeste Amerikaanse bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie ertoe aanzet deze voorschriften op te volgen.

Laten we eens naar een aantal van de meest voorkomende en belangrijke certificeringen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie kijken.

HACCP

Van oorsprong een samenwerkingsproject van the Pillsbury Company, NASA en de VS. Army Laboratories levert veilig voedsel voor ruimtevaartexpedities, Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP)-certificering wordt nu gezamenlijk beheerd door de United States’ Department of Agriculture (USDA) en Food and Drug Administration (FDA). Eenvoudig gezegd is het een uitgebreide en systematische werkwijze om gevaren in de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie te voorkomen.

HACCP is een van de eerste certificeringen op dit gebied en zorgt er op betrouwbare wijze voor dat het risico op onveilige producten wordt gereduceerd en de voedselveiligheid op proactieve wijze wordt gewaarborgd. De certificering voldoet ook aan de FSMA-normen, evenals ISO 22000 en GFSI voor productvalidatie, leveranciersprogramma's, controles op vreemde stoffen, allergenenbeheer en training.

HACCP is een cruciale certificering voor ieder bedrijf in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en kan worden aangevraagd bij diverse certificeringsbedrijven die bevoegd zijn om de benodigde audit uit te voeren en het certificaat te verstrekken.

SQF

De Safe Quality Food Institute (SQFI)—een divisie van FMI, de Food Industry Association—verstrekt het Safe Quality Food (SQF)-certificaat. Dit certificaat bevestigt dat het bedrijf in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie streeft naar voedselveiligheid en operationele uitmuntendheid.

De belangrijkste regels van SQF zijn: het Quality Management System (QMS) van een bedrijf dient te voldoen aan de internationale regels op het gebied van voedselveiligheid en er dienen goede agricultural practices (GAPs) en manufacturing principles (GMP's) te worden nageleefd. Dit certificaat is vooral van belang voor bedrijven in de Amerikaanse voedingsmiddelen- en drankenindustrie, omdat veel bedrijven dit als eis stellen aan hun leveranciers.

De SQFI, met hoofdkantoor in Arlington, Virginia, is het enige certificeringsbedrijf voor SQF.

BRCGS

De BRC Global Standards zijn oorspronkelijk ontwikkeld door de British Retail Consortium (BRC), en worden nu door hun eigen bedrijf beheerd, ook wel bekend als BRCGS. Deze certificering staat hoog aangeschreven in meer dan 130 landen en de normen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en transparantie zorgen voor optimale bescherming van de eindconsument.

BRCGS kan verder worden ingedeeld in categorieën van voedselveiligheid, opslag en distributie, verpakkingsmaterialen en agentschappen en makelaars. Het certificaat wordt internationaal erkend, vermindert het risico op terugtrekking en terugroepacties, zorgt voor een betere merkloyaliteit en een beter imago en een systematische aanpak van kwaliteit en veiligheid.

Verschillende certificeringsbedrijven kunnen dit certificaat via een auditproces verstrekken. Dit is essentieel voor bedrijven die internationaal zakendoen en uitstekend voor Amerikaanse bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie die willen voldoen aan de FSMA-regelgeving.

ISO 22000

Dit certificaat werd in 2005 door de International Organization of Standardization (ISO) onwikkeld en is bedoeld voor alle bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, inclusief de bedrijven die voornamelijk met apparatuur, verpakkingen, schoonmaakmiddelen, additieven en ingrediënten in de toeleveringsketen werken. Het combineert een managementsysteem met best practices op het gebied van voedselveiligheid en zorgt ervoor dat een bedrijf de internationale voedselveiligheidsnormen kan naleven of overtreffen. Zo kunnen bedrijven uitbreiden naar nieuwe markten als deze kansen zich voordoen.

Een bedrijf met de ISO 22000-certificering beschikt over uitstekende documentatie, een optimaal plan voor hulpmiddelen en duidelijke externe en interne communicatie. Het biedt ook voldoende of uitstekende traceerbaarheid, zodat belanghebbenden zeker weten dat hun producten veilig zijn.

Deze certificering kent een hoog aanzien binnen de branche en heeft een groot onderscheidend vermogen voor uiteenlopende bedrijven binnen de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Er zijn momenteel meer dan 30.000 ISO 22000-certificaten actief en deze kunnen worden verkregen via een aantal bedrijven die de audit tegen betaling uitvoeren.

FSSC 22000

De Foundation Food Safety System Certification 22000 (FSSC 22000) bevat de eisen van ISO 22000 op het gebied van voedselveiligheid, management en communicatie. Ieder bedrijf met FSSC 22000-certificering voldoet dus ook aan de ISO 22000-normen. Deze certificering bestaat echter ook uit branchespecifieke Pre-Requisite Programs (PRP's), en aanvullende standaarden ten aanzien van consistentie en integriteit.

Het doel van FSSC 22000 is het definiëren van de risico's en gevaren tijdens het productieproces van voedingsmiddelen en dranken en deze evalueren en controleren. Het kan worden toegepast op ieder bedrijf in de toeleveringsketen van de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en wordt erkend door de Global Food Safety Initiative (GFSI).

Bedrijven met deze certificering hebben een verbeterde communicatie, minder kosten voor terugtrekkingen en terugroepacties, een betere reputatie en meer merkloyaliteit. FSSC 22000 is een van de populairste en vooraanstaande certificeringen met meer dan 20.000 actieve certificaten en kan worden verkregen via een aantal bedrijven die de audit tegen betaling uitvoeren.

GMP

De Good Manufacturing Practice (GMP)-certificering is ontwikkeld door de FDA als manier om fabrikanten die productveiligheid nastreven te identificeren. Dit doen ze door duidelijke procedures te hanteren, deze te documenteren en bedieners hierin op te leiden. De GMP is voornamelijk gericht op optimale resultaten en minimale risico's tijdens de productie, verwerking en verpakking van voedsel, dranken, medicijnen en medische hulpmiddelen.

De GMP-voorschriften hebben betrekking op een aantal gebieden, zoals archivering, personele kwalificaties, reiniging, apparaatverificatie en klachtafhandeling. Er is enige flexibiliteit in hoe deze normen worden toegepast om ruimte te bieden aan de unieke omstandigheden van verschillende bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. De certificering is, net als HACCP, afgestemd op de GFSI-normen.

Deze certificering wordt zo nu en dan cGMP genoemd. De “c” staat voor “current”, maar ongeacht de vorm staat GMP voor uitstekende veiligheidswerkwijzen en producten die betrouwbaar en veilig zijn om te consumeren. Net als de vorige drie certificeringen, kan ook deze worden verkregen via verschillende bedrijven die een betaalde audit uitvoeren en vaststellen dat een voedselfabrikant voldoet aan de vereiste normen.

Nieuwe, populaire certificeringen

Consumenten geven in toenemende mate de voorkeur aan duurzaam verkregen en geproduceerde producten, evenals gezondere voedsel- en drankproducten. Sommige certificeringen rondom deze kenmerken zijn concreter dan andere. Er bestaat nog geen algemene overeenstemming op dit vlak.

Veel klanten geven de voorkeur aan voedsel- en drankproducten die zonder genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) zijn geproduceerd, en de populairste certificaten zijn die van de National Sanitation Foundation (NSF), A Greener World (AGW) en de USDA. Plantaardige voedsel- en drankproducten zijn ook populair en de certificeringen van NSF, de American Fitness Professionals & Associates (AFPA) en eCornell zijn de bekendste.

Ook in de categorieën vegan en glutenvrij zijn er verschillende certificeringen van diverse instanties. Voor vegan-producten zijn Vegan Action, BeVeg en Natural Food Certifiers’ de populairste, en voor glutenvrije producten bieden de BRCGS en NSF, evenals de Gluten-Free Certification Organization (GFCO) populaire certificeringen.

Ook de certificering van biologische producten neemt toe in populariteit. Deze producten worden zonder synthetische chemische stoffen en genetisch gemodificeerd zaad geproduceerd. Bovendien wordt vee op speciale wijze gevoerd en verzorgd. De USDA biedt de bekendste biologische certificering voor producten en zorgt ervoor dat de producerende bedrijven deze producten strikt gescheiden houden van niet-biologische producten.

Tot slot hebben andere productniches, zoals lactosevrij en vrij van bepaalde allergenen, nog geen gereguleerd systeem om producten aan te merken. De Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act schrijft echter wel voor dat melk, eieren, noten, noten in dop, vis, schelp- en schaaldieren, soja en tarwe, goed voor 90% van alle allergische reacties op voedsel, worden gespecificeerd in de ingrediëntenlijst op productverpakkingen,

De belangrijkste certificeringen eerst

Als je bedrijf in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie al wat langer bestaat, beschik je wellicht al over een aantal van deze certificeringen, of je bent pas net begonnen in kaart te brengen welke certificeringen echt nodig zijn. Sommige certificeringen, zoals HACCP, zijn echt van cruciaal belang om competitief te zijn en erkend te worden, terwijl andere mogelijk niet passen bij je productlijnen en toekomstvisie.

Je managementteam dient verder onderzoek te doen naar deze certificeringen en de bestuursbedrijven. Ze zorgen voor legitimiteit van je producten en creëren het belangrijke vertrouwen tussen je merk, je medewerkers en je consumenten. De mate van betrokkenheid die ze vereisen dient echter niet te worden onderschat.

Met technologie zoals Aptean Food & Beverage ERP is het makkelijker om aan de regels en normen van je certificeringen te voldoen. Door automatische kwaliteitscontroles en de realtime synchronisatie van je gegevens naar een enkele interface, houdt je altijd een vinger aan de pols van je processen en merk je problemen direct op.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze doelgerichte, branchespecifieke oplossingen.

 

Bron: Schouw Informatisering from Aptean - partner FoodPro Network





Laatste nieuws