Europese Rekenkamer kritisch over Europees beleid voor voedseletiketten
bron: FoodPro Network
De Europese Rekenkamer stelt vast dat consumenten in de Europese Unie makkelijk in verwarring gebracht kunnen worden door de informatie op voedseletiketten. Met behulp van voedseletiketten kunnen mensen een weloverwogen keuze maken bij het kopen van voedsel. Europese consumenten hebben echter te kampen met een groeiend aantal claims, logo’s, slogans, labels en scores die niet alleen verwarrend maar ook misleidend kunnen zijn.
Etiketten worden vaak gebruikt om producten aantrekkelijker te maken door de nadruk te leggen op vermeende voordelen zoals gezond, biologisch of glutenvrij. Dankzij de Europese regels wordt op de etiketten basisinformatie vermeld, maar de Europese Rekenkamer ziet een aantal zorgwekkende hiaten in de wetgeving en problemen met controles en sancties.
Zo mogen voedings- en gezondheidsclaims volgens de Europese regels worden gebruikt, zelfs voor producten met een hoog gehalte aan vet, suiker of zout. Producten met veel suiker kunnen bijgevolg worden aangeprezen als eiwitrijke producten. Op verpakkingen staan ook niet-gereglementeerde gezondheidsclaims. Voorbeelden hiervan zijn claims zoals geeft meer energie of verbetert de fysieke prestaties, die vaak niet wetenschappelijk bewezen zijn.
Sommige consumenten kunnen via etikettering worden benadeeld. Zo hebben mensen met een voedselallergie soms te maken met overdreven voorzichtige allergenenetikettering en vage vermeldingen. Ook het gebruik van de vermelding veganistisch of 'vegetarisch is niet gereglementeerd..
Meer informatie is te vinden in de publicatie Voedseletikettering in de EU - Consumenten kunnen verdwalen in het labyrinth van etiketten.
Laatste nieuws
-
06 dec Het geheim van succesvolle Cloud ERP in de voedingssector
-
06 dec LI-5600, een etiket boven én onderaan! (video)
-
05 dec Traceerbaarheidsuitdagingen voor producenten van sauzen en dressings
-
05 dec Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
-
04 dec Ahold Delhaize mag Profi overnemen
-
04 dec Nestlé vervangt meer verpakkingen door papieren innovaties
-
04 dec 5 manieren waarop voedsel- en drankbedrijven duurzame inkoop kunnen aanpakken
-
04 dec 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
-
03 dec Stakingen bij Duitse fastfoodrestaurants
-
03 dec Cargill schrapt duizenden banen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan