Wat houden versnelde houdbaarheidstesten in?
bron: FoodPro Network Belgium
ANTWERPEN - Het belang van houdbaarheid is evident voor elk bedrijf in de voedselverwerkende industrie. Door middel van houdbaarheidstesten komt u er achter hoe lang uw product zijn kwaliteit behoudt nadat het is vervaardigd. Hierdoor beleeft de klant gegarandeerd de beste ervaring gedurende deze houdbaarheid. Naast normale houdbaarheidstesten zijn er ook versnelde houdbaarheidstesten met als voornaamste voordeel een sneller inzicht krijgen in afbraakprocessen. In dit artikel vertellen we hier meer over.
De meest nauwkeurige manier om de houdbaarheid te bepalen, is door real-time simulatietests uit te voeren. Het product wordt dan onder de normale bewaarcondities bewaard en steekproefsgewijs onderzocht totdat het degradeert. Hiervoor worden doorgaans microbiologische testen toegepast. Ondanks dat deze testmethode heel eenvoudig is, kan het tijdrovend zijn. Voedselproducenten staan constant onder druk om nieuwe producten in kortere tijd te ontwikkelen en op de markt te brengen, waardoor ze vaak niet genoeg tijd hebben om een real-time houdbaarheidstest uit te voeren. Dit is waar accelerated shelf life tests (ASLT), ofwel versnelde houdbaarheidstesten, een uitkomst kunnen bieden.
Wat is een versnelde houdbaarheidstest?
Producten die het vaakst aan deze testen worden onderworpen hebben meestal een lange houdbaarheid, voorbeelden hiervan zijn poedermixen, koekjes en chips. Om de afbraak binnen een redelijke tijdsperiode waar te nemen, moeten de producten dus worden onderworpen aan extremere omstandigheden om zodoende de afbraakprocessen van het voedsel te versnellen. De meest voorkomende versnellingsfactor is temperatuur. Een versnelde houdbaarheidstest kan de tijd die nodig is tot de helft of zelfs een kwart verkorten in vergelijking met real-time houdbaarheidstesten.
Het testen van de houdbaarheid van voedsel helpt bedrijven ook bij het identificeren van de soorten degradatie die worden waargenomen aan het einde van de houdbaarheid van het product. Denk hierbij aan slechte geuren, bijsmaken, kleurverlies en afbraak van textuur. Met deze kennis kunnen bedrijven de oorzaken van die degradatie bepalen en oplossingen vinden om deze te corrigeren wat bijdraagt aan een beter eindproduct.
Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle producten in aanmerking komen voor versnelde houdbaarheidstesten. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de pH van het product, het vochtgehalte en de textuur, en wordt sterk beïnvloed door de verwachte manieren van productdegradatie. Het is altijd belangrijk om een houdbaarheidstestexpert te raadplegen om te bepalen of uw product in aanmerking komt voor ASLT. Onze experts helpen u graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie via nl.afl.sales@sgs.com .
Voor meer informatie zie ook https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/accelerated-shelf-life
Bron: SGS - partner FoodPro Network
Laatste nieuws
-
06 dec Het geheim van succesvolle Cloud ERP in de voedingssector
-
06 dec LI-5600, een etiket boven én onderaan! (video)
-
05 dec Traceerbaarheidsuitdagingen voor producenten van sauzen en dressings
-
05 dec Verbeterde voedingskwaliteit dankzij optimale temperatuurbeheersing
-
04 dec Ahold Delhaize mag Profi overnemen
-
04 dec Nestlé vervangt meer verpakkingen door papieren innovaties
-
04 dec 5 manieren waarop voedsel- en drankbedrijven duurzame inkoop kunnen aanpakken
-
04 dec 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
-
03 dec Stakingen bij Duitse fastfoodrestaurants
-
03 dec Cargill schrapt duizenden banen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan