Studie: te veel rood vlees levert 7,50 per kilo aan zorgkosten op

11-04 08:29 | bron: FoodPro Network Belgium

WAGENINGEN - Rood vlees zou 7,50 euro per kilo duurder moeten zijn wanneer alle gezondheidskosten die ontstaan door overmatige consumptie ervan in de prijs werden doorberekend. Bewerkt vlees zou dan 4,30 euro per kilo meer kosten. Op die bedragen komen onderzoekers van onder meer Wageningen University & Research (WUR) uit. Ze hebben onderzoek gedaan in opdracht van de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie).

De opdrachtgevers vinden dat vlees te goedkoop is. Een prijskaartje ontbreekt zowel voor negatieve gezondheidseffecten als voor de milieukosten die samenhangen met vlees eten. Volgens de organisaties zou rundvlees in totaal 13,20 euro per kilo duurder moeten worden en bewerkt vlees 10 euro, als alle maatschappelijke kosten doorberekend zouden worden. Dat is ongeveer een verdubbeling van de huidige prijzen. Gezond voedsel zou dan juist goedkoper moeten worden, vinden de organisaties.

Te veel rood (en bewerkt) vlees eten levert gezondheidsrisico’s op, daarover bestaat veel overeenstemming in de wetenschap. De vraag is wat precies te veel is. De opstellers van het dinsdag verschenen rapport leggen de grens op meer dan 113 gram rood vlees per week. Dit cijfer hebben ze van de Global Burden of Disease-studie, een groot internationaal wetenschappelijk programma.

Per jaar ligt de grens volgens deze definitie op 6 kilo rood vlees per persoon per jaar. Nederlanders eten dan gemiddeld 23 kilo rood vlees meer dan goed voor ze is, schatten de onderzoekers. Daar komt nog zo’n 20 kilo aan bewerkt vlees bij, dat volgens diverse gezondheidsinstanties ook gezondheidsrisico's oplevert.

De Vegetatiërsbond noemt de schattingen van de kosten nog "conservatief", omdat alleen is gekeken naar ziekten die direct samenhangen met vlees eten. Besmettelijke dierziekten en de uitstoot van stikstof en fijnstof door veehouderijen zijn bijvoorbeeld niet meegenomen.

Informatie van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad bevestigt dat het eten van veel rood en bewerkt vlees leidt tot hogere risico’s op beroertes, darmkanker en longkanker. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om de consumptie ervan te beperken. Het Voedingscentrum adviseert mensen in totaal per week niet meer dan 500 gram vlees te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. "Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17 procent hoger risico op darmkanker’’, becijfert het centrum bijvoorbeeld, met verwijzing naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Voedingscentrum meldt in het algemeen dat vlees eten niet per se nodig is. Onbewerkt mager vlees past wel goed "in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen".

 

Bron: ANP





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
26 mei Lagere winst voor Danish Crown
26 mei Vion wil productiecapaciteit in Duitsland aanpassen
26 mei Waarom digitale transformatie in de voedingsindustrie noodzakelijk en dringend is
26 mei Efficiënter zaden, noten en gedroogd fruit verkopen (video)
25 mei Emmentaler kaas hoeft niet per se uit Zwitserland te komen
25 mei Tony’s Chocolonely kiest voor Aptean Food & Beverage ERP om productie in de geacquireerde fabriek in België te digitaliseren
25 mei Schot’s vishandel investeert in de esthetische Ucrete CS vloer van Master Builders Solutions
24 mei Ook visserijcommissie EU-parlement verwerpt Natuurherstelwet
24 mei Meatable kweekt varkensvlees nu 30 keer sneller dan echt varken
24 mei Brouwers willen dat Europese Commissie ingrijpt na Ierse waarschuwing op alcoholproducten
24 mei Picnic opent nog eens 25 distributiecentra in Duitsland
24 mei Whitepaper | Hoe grote foodbedrijven technologie inzetten om de winstgevendheid te verhogen
24 mei Temperatuurbewaking 8 koelcellen, 2 variabelen, 1 oplossing: TempWeb
23 mei Voorstel om houdbaarheidsdatum van bevroren vlees op Europees niveau te reguleren
23 mei Ajinomoto Omnichem recupereert palladium uit afvalwaterstroom
23 mei Webinar Aptean & Microsoft: De impact van technologie op operationele efficiëntie en financiële veerkracht in de foodindustrie
22 mei 'Vertrek van Mondelez International uit Rusland is erg complex'
22 mei Onderzoek: Britten het meest kwijt voor boodschappen in Europa
22 mei 3 redenen voor end-to-end kwaliteitsbeheer in de voedingsindustrie
19 mei Walmart verhoogt verwachtingen na sterke resultaten
17 mei De top 3 aandachtsgebieden voor het verhogen van de winstgevendheid in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie
17 mei SGS Digicomply (video)
16 mei Oekraïne: kans dat graandeal met Rusland donderdag niet wordt verlengd
16 mei eBook | Hoe food ERP software klanten helpt de stijgende business kosten te overwinnen
16 mei Detecting and Preventing Coffee Fraud
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Advertentie
uw banner hier?