Artsen: suikerverslaving zeer ernstige bedreiging volksgezondheid (video)

HILVERSUM - "Voor iedereen die nog niet overtuigd is van de kwalijke gezondheidsgevolgen van frisdrank en ander junkfood, raden wij aan dit item van NOS nieuwsuur te kijken. Kost je nu enkele minuten maar die win jij of je kinderen in veelvoud in levensduur weer terug als je er minder frisdrank door gaat drinken.

Frisdranken bevatten veel suiker. In een literfles Fanta zit evenveel suiker als 23 klontjes, in een liter cola zelfs 26. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan maakt zich daar boos over. “Kinderen zijn er dol op. Zodra ze de kans krijgen, gaan ze het drinken."

"Volwassenen zijn ook niet in staat zich te beheersen. We hebben driften die zo sterk zijn, en als je het dan zo goedkoop maakt en het is overal te krijgen, dan kun je daar als mens niet tegenop", zegt Katan, die benadrukt dat vruchtensap overigens net zoveel suiker bevat als frisdrank. "Vruchten maken suiker op precies dezelfde natuurlijke wijze. Perssinaasappels dus ook. Maar daar drink je in het algemeen geen liters van."

Bekijk hier de video. (Vanaf 26 min en 30 seconden)

Kinderarts Koen Joosten, voorzitter van de Commissie Voeding van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde. Hij vindt dat de suikerverslaving een zeer ernstige bedreiging is voor de volksgezondheid. Ook Martijn Katan, hoogleraar voeding komt aan het woord.

Bron: NOS, Foodwatch





Laatste nieuws