Belg Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

ZURICH - De Belg Patrick De Maeseneire is voorgedragen als voorzitter van de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut. De Maeseneire volgt Andreas Jacobs op, die in december de raad van bestuur van het bedrijf verlaat.

Officieel moet de voordracht van Patrick De Maeseneire nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders (op 7 december). Aangezien De Maeseneire algemeen directeur is van de Zwitserse participatiemaatschappij Jacobs Holding en die laatste een meerderheidsbelang heeft in Barry Callebaut, lijkt de benoeming slechts een formaliteit.

De Maeseneire, die Jacobs Holding al vertegenwoordigde in de raad van bestuur van Barry Callebaut, was van 2002 tot 2009 CEO van de chocoladereus die tegenwoordig een kwart van alle chocolade wereldwijd produceert.

De voordracht werd bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Het Zwitserse bedrijf sloot zijn gebroken boekjaar 2015-2016 af met meer omzet, maar minder winst. De omzet steeg met 7% tot 6,68 miljard Zwitserse frank, circa 6,2 miljard euro.

De winst kwam uit op 219 miljoen Zwitserse frank, circa 200 miljoen euro, 8,7% minder dan in het boekjaar voordien. Barry Callebaut wijt die daling aan de moeilijke omstandigheden op de cacaomarkt, aan herstructureringslasten en aan wisselkoerseffecten.





Laatste nieuws