Geschil met Colombia over diepvriesfriet weer aangekaart bij WTO

De Europese Commissie heeft een verzoek tot naleving ingediend bij de WTO met betrekking tot antidumpingheffingen die Columbia heeft ingesteld op de invoer van diepvriesfriet uit België, Nederland en Duitsland. In december 2022 bepaalde de WTO dat Colombia deze heffingen moest herzien. Dat is vooralsnog niet gebeurd, aldus de Europese Commissie. Daarom wordt gevraagd om overleg.

Antidumpingrechten zijn heffingen die een land kan invoeren, bovenop reguliere douanerechten, om de eigen thuismarkt te beschermen. Er is sprake van dumping wanneer een product wordt uitgevoerd tegen een prijs die lager ligt dan de normale waarde. De normale waarde kan onder meer worden bepaald volgens de binnenlandse prijs of de productiekosten. 

Colombia voerde in 2018 invoerheffingen in op friet uit Europa. Het land beschuldigde exporterende bedrijven uit Nederland, België en Duitsland van het dumpen van goedkope friet op de Columbiaanse markt. Dit zou ten koste gaan van aardappelverwerkende bedrijven in Columbia. De Europese landen kaartten de maatregel aan bij de WTO en werden in het gelijk gesteld, ook na een arbitragezaak die Colombia had aangespannen.

In 2016, toen er nog geen sprake was van heffingen, hebben Nederlandse, Belgische en Duitse bedrijven voor 23 miljoen euro diepvriesfriet uitgevoerd naar Colombia. In november 2018 stelde Colombia antidumpingrechten in voor producten uit België, Duitsland en Nederland variërend van 3% tot 8%. 

Laatste nieuws