Inflatie in Belgische supermarkten daalt verder

De inflatie blijft dalen in de Belgische supermarkten. In maart bedroeg die nog 2,73%. Brood en toiletpapier zijn goedkoper geworden, maar een aantal andere producten blijft flink duurder. Dat meldt Testaankoop.

Testaankoop berekende de inflatie op basis van een winkelmandje met verschillende producten. Hoewel de inflatie daalt, blijft het supermarktmandje wel duurder dan in januari 2022. Twee jaar geleden was dat de eerste maand waarin een inflatie van meer dan 2% werd waargenomen.

Sinds januari 2022 zijn de prijzen gemiddeld met 26% gestegen. Zuivel kost nog steeds 28% meer dan destijds, brood 24%. 

Frituurolie is gemiddeld 39% duurder dan in maart 2022, terwijl de prijzen van plantaardige olie inmiddels met 52% zijn gedaald op de internationale markt. Zuivelproducten hebben daarentegen een gemiddelde prijsdaling van 24% geregistreerd sinds juni 2022, hoewel de trend op de internationale markt de afgelopen vijf maanden opnieuw stijgend is.

Specifiek voor maart werden vooral aardappelen (+17%) en dierenvoeding (+9%) duurder. In vergelijking met een jaar geleden zijn onder andere brood (-2,7%), papierwaren (-2%) en zuivelproducten met uitzondering van kaas (-1%) goedkoper geworden.

Laatste nieuws