Veel verzet tegen beursplannen van JBS

Het Braziliaanse vleesconcern JBS wil voor een Nederlandse moederholding een beursnotering in New York. Met een jaaromzet van 71 miljard dollar en productievestigingen in 24 landen is JBS het grootste vleesverwerkend bedrijf ter wereld. JBS heeft al een notering aan de beurs in Sao Paulo. Met een tweede notering wil het bedrijf een hogere beurswaarde realiseren en gemakkelijker zaken kunnen doen met Amerikaanse banken. Dat meldt het FD.

Het bedrijf wil toe naar een dual class-aandelenstructuur. Aandeelhouders van JBS zullen hun stukken moeten omruilen voor de nieuw opgerichte Nederlandse holding, dat vervolgens het moederbedrijf van alle activiteiten van JBS wordt. Daarmee wordt de macht van grootaandeelhouders Wesley en Joesley Batista groter. Hebben de twee grootaandeelhouders nu 49% van de gewone aandelen in handen, straks krijgen ze door stukken met meervoudig stemrecht 85% zeggenschap in het nieuwe Nederlandse bedrijf. 

JBS ondervindt veel kritiek van diverse internationale ngo's. Er zijn een reeks beschuldigingen van belastingontduiking, kinderarbeid en aandelenhandel met voorkennis. Daarnaast wordt het bedrijf beschuldigt van greenwashing. Tegen 2040 wil JBS geen broeikasgas meer uit te stoten, terwijl de emissie van JBS hoger is dan geheel Ierland. Er bestaat geen concreet plan voor het reduceren van de uitstoot en het doel is onhaalbaar. 

Ook Amerikaanse politici zijn kritisch. In een brief aan de Securities and Exchange Commission, de beurstoezichthouder in de Verenigde Staten die de aanvraag moet goedkeuren, waarschuwen 15 senatoren van beide partijen voor de zaken die vanwege corruptie, mensenrechtenschendingen, monopoliegedrag en milieuvervuiling tegen het bedrijf zijn gevoerd. Britse parlementsleden deden dat al eerder.

Laatste nieuws