ICA vertrekt uit inkoopalliantie Epic

Epic, de Europese inkoopalliantie met onder andere Edeka, Picnic en Jumbo heeft de Zweedse supermarktketen ICA uit de inkoopsamenwerking gezet na onenigheid over het naleven van handelsboycots.

Na drie jaar verlaat ICA de Europese retailalliantie Epic, die in 2021 werd opgericht door Edeka. De Zweedse keten zou moeten vertrekken omdat het zich niet hield aan afspraken over boycotacties van de inkoopalliantie tegen merkfabrikanten, aldus Lebensmittel Zeitung.

Onder aanvoering van CEO Gianluigi Ferrari zet Epic geregeld merkfabrikanten onder druk met orderstops, om bijkomende voorwaarden of kortingen af te dwingen. De alliantie verwacht daarbij medewerking van alle leden, maar ICA zou zich onvoldoende hebben gehouden aan de afgesproken sancties, terwijl het wel mee kon profiteren van de afgedwongen kortingen. Dat was naar verluidt niet naar de zin van andere leden, die immers omzetverlies leden door de boycotacties.

Met zeven leden in negen landen en een gecombineerde omzet van 160 miljard euro blijft het wel één van de grootste inkoopallianties in Europa.

Recent traden het Italiaanse Esselunga, het Franse Système U en Jumbo nog toe tot Epic. Andere leden zijn de Portugese groep Jerónimo Martins, de Zwitserse Migros Group en Picnic.

Laatste nieuws