Europees Parlement neemt voorstellen over beperken van voedselverspilling aan

Vandaag heeft het Europees Parlement voorstellen aangenomen om afval van voedsel in de Europese Unie beter te voorkomen en te verminderen. De leden van het Europees Parlement hebben hun standpunt in eerste lezing over de voorgestelde herziening van het afvalkader vastgesteld met 514 stemmen voor, 20 tegen, bij 91 onthoudingen.

Het Europees Parlement bepleit strengere doelstellingen om voedselverspilling te verminderen dan door de Europese Commissie was voorgesteld. Uiterlijk op 31 december 2030 moet op nationaal niveau een reductie van 20% in verspilling worden gehaald bij de voedselverwerking en -productie en van 40% per hoofd van de bevolking in de detailhandel, restaurants, voedseldiensten en huishoudens.

De Europese Commissie wilde een reductie in voedselverwerking en -productie van 10% en van 30% verderop in de keten. Het Europees Parlement wil ook dat de Europese Commissie beoordeelt of er hogere doelstellingen voor 2035 van respectievelijk ten minste 30% en 50% moeten worden ingevoerd, en zo ja, om in dat geval met een wetgevingsvoorstel te komen.

Het dossier zal een vervolg krijgen via het nieuwe Europese Parlement dat na de Europese verkiezingen van 6 tot en met 9 juni zal worden beëdigd.

Laatste nieuws