Europarlementariërs akkoord met verlenging importregels Oekraïne

De commissie Internationale Handel van het Europees Parlement heeft ingestemd met het verlengen van de gunstige importregels voor landbouwproducten uit Oekraïne en Moldavië met een jaar. Het voordelige handelsregime liep tot de zomer.

Eerder hadden de ambassadeurs van de EU-landen al overeenstemming bereikt over het verlengen van de tijdelijke maatregel. Deze moet het voor beide kandidaat-EU-lidstaten mogelijk maken om via export geld te blijven verdienen. Zo kunnen ze hun economie draaiende houden en mogelijk uit de invloedssfeer van Rusland blijven. Nu de parlementaire commissie akkoord is, zal het voltallige Europese Parlement waarschijnlijk volgende week, tijdens een plenaire zitting in Straatsburg, ook instemmen met de afspraken. Daarna zullen naar verwachting ook de EU-lidstaten ermee instemmen en kan de afspraak van kracht worden.

Om tegemoet te komen aan de Europese boeren, die vonden dat ze door de voordelige importen uit Oekraïne en Moldavië op achterstand werden gezet, had de Europese Commissie in januari een aanpassing voorgesteld. Deze aanpassing wordt vanaf de zomer van kracht. Vergeleken met de huidige regeling komt er een beperking voor de invoer van pluimvee, eieren en suiker. Oekraïne en Moldavië moeten heffingen betalen als zij meer exporteren dan de afgelopen jaren. Bovendien kunnen er "corrigerende maatregelen" worden genomen als een lidstaat door de import in de problemen komt.

Laatste nieuws