Toezichthouder wil fusie tussen Kroger en Albertsons tegenhouden

De Amerikaanse Federal Trade Commission wil de omstreden fusie tussen supermarktketens Kroger en Albertsons tegenhouden, uit vrees voor hogere consumentenprijzen en slechtere arbeidsomstandigheden.

In oktober 2022 maakte Kroger bekend dat het 24,6 miljard dollar (ruim 22 miljard euro) wil betalen om zijn rivaal Albertsons over te nemen. Samen zouden de ketens na die fusie de tweede grootste supermarktgroep in de Verenigde Staten vormen, met meer dan 5.000 winkels en 700.000 medewerkers in 48 staten.

Het verzet tegen de overnameplannen is echter groot. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft een rechtszaak aangespannen om de geplande overname te blokkeren. Volgens de FTC zou de fusie de prijzen voor miljoenen consumenten verhogen, de keuze beperken en de kwaliteit van de producten in de schappen doen dalen. Ook voor de winkelmedewerkers zou de fusie in het nadeel zijn, omdat de transactie een einde zou maken aan de onderlinge concurrentie om werknemers aan te nemen. Daardoor zou het voor medewerkers moeilijker worden om betere lonen en arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Eerder hebben ook verschillende staten rechtszaken aangespannen om de overname tegen te houden. Inmiddels hebben al negen staten zich bij de rechtszaak van de toezichthouder aangesloten.

De supermarktketens, die zich al bereid hebben verklaard om meer dan 400 winkels te verkopen, zijn het oneens met de redenering van de antitrustcommissie: "het zou multichannel retailers zoals Amazon, Walmart en Costco helpen versterken – precies de bedrijven die de FTC beweert te beteugelen, door hen toe te staan hun groeiende dominantie in de levensmiddelenindustrie nog te vergroten”, reageren de retailers tegen Amerikaanse media.

Laatste nieuws