Voedselprijzen dalen tot laagste punt in drie jaar

De voedselprijsindex is in januari met 1% gedaald ten opzichte van het niveau in december 2023. Dat blijkt uit de laatste publicatie van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Ten opzichte van een jaar geleden daalde de voedselprijsindex met 10,4% tot 118 punten. Dat is het laagste niveau in drie jaar tijd.

Alleen de suikerprijs stijgt. In januari steeg deze met 0,8% ten opzichte van december en 15,9% ten opzichte van een jaar geleden. De stijging van de suikerprijs werd onder andere veroorzaakt door regenval op suikerrietplantages in Brazilië. Dit in combinatie met de trage start van het nieuwe seizoen en ongunstige productieprognoses in Thailand en India, veroorzaakten de stijging van de prijs van suiker schrijft de FAO.

De graan- en vleesprijsindexen daalden. Hierdoor ging de voedselprijsindex toch iets omlaag. De graanprijsindex daalde met 2,2% ten opzichte van december 2023 en 18,6% ten opzichte van januari 2023 tot 120.1 punten.

De daling is voornamelijk het gevolg van lagere prijzen voor tarwe. De exportprijzen van maïs daalden door verbeterde gewasomstandigheden en het begin van de oogst in Argentinië. Ook was er grotere aanvoer van mais vanuit de Verenigde Staten, waarbij de productie de prognose overstijgt.

De vleesprijsindex daalde met 1,4% ten opzichte van december 2023, waarmee de prijsindex voor de zevende maand op rij daalde tot 109.8 punten.

De zuivelprijsindex bijna onveranderd ten opzichte van december 2023 met 118.9 punten.

Laatste nieuws