Overeenstemming over Europese regels voor honing, jam en vruchtensappen

Dinsdag 30 januari hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad een voorlopig politiek akkoord bereikt over geactualiseerde regels voor de samenstelling, naam, etikettering en presentatie van bepaalde voedingsmiddelen. Ook werden zij het eens over de  etikettering en een traceerbaarheidssysteem voor honing.

Van een groot deel van de honing die uit derde landen wordt geïmporteerd wordt vermoed dat er suiker aan is toegevoegd en dat blijft vaak onopgemerkt in de Europese Unie. Om dergelijke fraude tegen te gaan en consumenten beter te informeren, kwamen de onderhandelaars overeen om vermelding van herkomstland op het etiket verplicht te stellen en wanneer het om een mengsel gaat minimaal de belangrijkste 4 landen van herkomst met daarbij de percentages.

Op basis van haalbaarheidsstudies, en om fraude verder te beperken, zal de Europese Commissie een unieke identificatiecode of een soortgelijke techniek voorstellen om de honing terug te kunnen traceren naar de bijenhouders. Ook werd overeengekomen dat er een EU-platform van deskundigen moet worden opgezet om gegevens te verzamelen om de controles te verbeteren, vervalsing van honing op te sporen en aanbevelingen te doen voor een traceerbaarheidssysteem

Voor vruchtensappen, jam en marmelade zal de Europese Commissie binnen 3 jaar een rapport opstellen waarin wordt beoordeeld of etikettering met vermelding van het land van oorsprong van het gebruikte fruit verplicht moet worden gesteld. Voor jam en marmelade geldt als algemene regel dat voor de productie van 1 kilo jam en marmelade minimaal 450 gram fruit moet worden gebruikt en 500 gram voor 'extra jam'.

De vermelding ‘bevat alleen natuurlijk voorkomende suikers’ wordt toegestaan voor vruchtensappen. Ook mogen aanbieders ‘vruchtensap met verlaagd suikergehalte’ op het etiket vermelden als ten minste 30% van de natuurlijk voorkomende suikers uit het product zijn  verwijderd. Producenten mogen dan echter geen zoetstoffen gebruiken om het effect van de suikerreductie op de smaak, textuur en kwaliteit van het eindproduct te compenseren.

Het bereikte akkoord tussen het Europees Parlement en de Europese Raad moet nog worden aangenomen door het Europees Parlement en de Europese Raad, waarna de nieuwe wet in het Publicatieblad van de Europese Unie zal worden gepubliceerd en twintig dagen later in werking zal treden. Lidstaten zullen de nieuwe regels twee jaar na de inwerkingtreding moeten toepassen.

Laatste nieuws