Brussel komt boeren tegemoet over EU-regels en Oekraïense import

De Europese Commissie wil sommige regels voor duurzame landbouw versoepelen en de import van Oekraïense landbouwproducten aan banden leggen. Boeren in meerdere EU-landen lopen deze dagen tegen vermeende oneerlijke concurrentie en milieu-eisen te hoop. De instroom van goedkope Oekraïense waren en strenge klimaatregels zouden hun het boeren onmogelijk maken.

Boeren hoeven voorlopig nog niet een deel van hun land braak laten liggen. Die gehate maatregel zou eigenlijk dit jaar ingaan, maar de commissie stelt die met een jaar uit.

Oekraïne mag nog minstens een jaar langer zonder invoerheffingen naar de Europese Unie exporteren, als het aan de commissie ligt. Behalve voor pluimvee, eieren en suiker. Daarvoor moet zo'n heffing wel worden betaald, als Oekraïne meer exporteert dan afgelopen jaren. Daarnaast zouden er "snelle corrigerende maatregelen" genomen kunnen worden als een lidstaat door Oekraïense export in de problemen raakt.

De soepele handelsregels voor Oekraïne gelden sinds de Russische invasie, bijna twee jaar geleden. De EU hoopte zo de Oekraïense economie overeind te houden. Maar met name aangrenzende EU-lidstaten klagen dat hun boeren de dupe zijn. Die zouden niet op kunnen tegen het goedkope graan en andere producten die hun markt overspoelen nu landbouwreus Oekraïne maar moeilijk aan zijn oude klanten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Afrika kan leveren.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws