Fevia vraagt minister voor de voedingsindustrie

De winstmarges van Belgische voedingsproducenten staan onder druk. Brancheorganisatie Fevia vraagt daarom behalve steunmaatregelen ook om een eigen minister voor de voedingsindustrie.

De rentabiliteit van de voedingsindustrie brokkelt af, aldus Fevia. Volgens de brancheorganisatie daalde die in 2022 zelfs heel sterk. Waar de marges eind jaren 1990 meer dan 5% bedroegen, was dat in 2022 nog maar 2,8%.

De verkoopprijzen stegen minder dan de kosten. Toch merkt de sectorfederatie dat Belgische consumenten nog meer naar het buitenland gaan om daar hun boodschappen te doen. In de eerste negen maanden van dit jaar kochten Belgen voor 570 miljoen euro over de grens, wat al meer was dan in heel 2022.

Om competitief te kunnen blijven, moeten de kosten volgens Fevia verder omlaag. Een flesje frisdrank zou in België 11% meer kosten dan in Frankrijk door “accijnzen, btw, verpakkingsbijdragen en binnenkort ook de zwerfvuiltaks”, aldus Fevia-CEO Bart Buysse tegen La Libre en De Tijd. Ook de energieprijzen zouden in België hoger liggen.

De Fevia vraagt om een nieuwe ministerpost, die van Minister van Industrie. Die moet dan zorgen voor een “coherent beleid met een toekomstgerichte visie” en vooral de “versnippering van bevoegdheden” en de “tegenstrijdigheden tussen de verschillende politieke niveaus” vermijden.

Meer over


Laatste nieuws