Hoge prijs olijfolie stuwt kosten voor pizza en paella
bron: FoodPro Network Belgium
DEN HAAG - De wereldwijde prijs van olijfolie is het afgelopen jaar verdubbeld volgens het Internationaal Monetair Fonds en dat heeft ook invloed op de kosten van traditionele Mediterraanse gerechten, waarvoor olijfolie een belangrijk ingrediënt is.
Bloomberg rekende uit dat een Italiaan dik 8% meer kwijt is aan het maken van een pizza en een Spanjaard 20,6% aan paella in vergelijking met een jaar geleden.
De prijsstijgingen zijn flink hoger dan de inflatie, respectievelijk 5,6 en 3,3% in Italië en Spanje, en voornamelijk te danken aan de hoge prijs van olijfolie. In Italië was die bijna de helft duurder en in Spanje 67%. De prijzen stegen het afgelopen jaar, omdat de olijfolieproductie door de droogte in Europa tegenviel. Twee derde van de wereldwijde olijfolieproductie vindt in Europa plaats.
De wereldwijde voedselprijzen bleven in september rond het laagste punt in twee jaar hangen, deels dankzij de oogst van goedkopere plantaardige oliën uit het Zwarte Zeegebied en Zuidoost-Azië.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
17 mei PepsiCo investeert meer dan 200 miljoen euro in chipsfabriek in Veurne
-
17 mei Fonterra overweegt activiteiten in consumentenproducten te verkopen
-
17 mei Haribo en Lidl bereiken akkoord
-
17 mei Crisp introduceert een blikje biodiversiteit
-
17 mei Meer zuivelverwerkers met CO2-doelen, doorberekenen kosten lastig
-
17 mei Waarom u ERP-functionaliteit voor voedselveiligheid nodig hebt
-
17 mei Whitepaper zout- en suikerreductie: 4 criteria voor succesvol reduceren
-
16 mei Asda stort zich op huizenmarkt
-
16 mei Milcobel heeft nieuwe CEO
-
16 mei eBook | Versterk je supply chain: Beheers veerkracht en flexibiliteit
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan