Europese Unie stelt nieuwe grenswaarden in voor nitriet en nitraat in voeding

BRUSSEL - De Europese Commissie maakt de grenswaarden voor de aanwezigheid van nitrieten en nitraten als voedingsadditieven strenger. De voedingssector heeft nu twee jaar de tijd om zich aan de nieuwe normen toe te passen. Dat meldt de Europese Commissie.

De twee stoffen worden vooral gebruikt als conserveringsmiddelen en antimicrobiële middelen die moeten beschermen tegen infecties met salmonella, listeriosis en botulisme. Ondanks de verlaagde grenswaarden zullen ze nog altijd die bescherming bieden, maar de blootstelling aan kankerverwekkende chemische stoffen wordt wel verminderd.

Nitraat en nitriet worden soms aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming. Hoewel ze in sommige hoeveelheden goed zijn, kan een te hoge inname leiden tot gezondheidsproblemen. Het gezondheidsrisico hangt af van de producten waarin de nitrieten en nitraten voorkomen en van de bevolkingsgroep.





Laatste nieuws