Europese Unie stelt nieuwe grenswaarden in voor nitriet en nitraat in voeding
bron: FoodPro Network Belgium
BRUSSEL - De Europese Commissie maakt de grenswaarden voor de aanwezigheid van nitrieten en nitraten als voedingsadditieven strenger. De voedingssector heeft nu twee jaar de tijd om zich aan de nieuwe normen toe te passen. Dat meldt de Europese Commissie.
De twee stoffen worden vooral gebruikt als conserveringsmiddelen en antimicrobiële middelen die moeten beschermen tegen infecties met salmonella, listeriosis en botulisme. Ondanks de verlaagde grenswaarden zullen ze nog altijd die bescherming bieden, maar de blootstelling aan kankerverwekkende chemische stoffen wordt wel verminderd.
Nitraat en nitriet worden soms aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming. Hoewel ze in sommige hoeveelheden goed zijn, kan een te hoge inname leiden tot gezondheidsproblemen. Het gezondheidsrisico hangt af van de producten waarin de nitrieten en nitraten voorkomen en van de bevolkingsgroep.
Laatste nieuws
-
17 mei PepsiCo investeert meer dan 200 miljoen euro in chipsfabriek in Veurne
-
17 mei Fonterra overweegt activiteiten in consumentenproducten te verkopen
-
17 mei Haribo en Lidl bereiken akkoord
-
17 mei Crisp introduceert een blikje biodiversiteit
-
17 mei Meer zuivelverwerkers met CO2-doelen, doorberekenen kosten lastig
-
17 mei Waarom u ERP-functionaliteit voor voedselveiligheid nodig hebt
-
17 mei Whitepaper zout- en suikerreductie: 4 criteria voor succesvol reduceren
-
16 mei Asda stort zich op huizenmarkt
-
16 mei Milcobel heeft nieuwe CEO
-
16 mei eBook | Versterk je supply chain: Beheers veerkracht en flexibiliteit
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan