Franse supermarkten verkopen brandstof tegen kostprijs in kostencrisis

PARIJS - Carrefour en E.Leclerc gaan tot het einde van het jaar brandstof tegen kostprijs verkopen bij hun tankstations. Dit doen de twee grootste Franse supermarktketens na overleg met de Franse regering om Fransen te helpen.

De Franse regering maant winkeliers en producenten al maanden om de prijzen te drukken. Dat moet de prijzen ondanks de hoge inflatie betaalbaar houden. Ook afgelopen weekend probeerde president Macron brandstofproducenten over te halen om tegen kostprijs te leveren. De prijzen bevriezen is volgens Macron geen optie.

De twee grote supermarktketens doen hierbij dus ook een poging. E.Leclerc verkocht in de zomer al brandstof tegen kostprijzen in het weekend, maar gaat dat nu dus op alle dagen van de week doen. Carrefour doet dat ook.

"We doen uit solidariteit met onze klanten die gebukt gaan onder prijsverhogingen en hun koopkracht onder druk zien staan", aldus Michel-Édouard Leclerc, topman van E.Leclerc.

Concurrent Système U gaat vanaf oktober ook in sommige weekenden brandstof tegen kostprijs aanbieden. Volgens bestuurder Dominique Schelcher schommelen de marges op brandstof de laatste tijd rond 2 cent per liter.

Op dit moment is de gemiddelde benzineprijs bij Franse tankstations ongeveer 1,94 euro, aldus de ANWB. In Nederland is die 2,20 euro.





Laatste nieuws