Oekraïne stapt naar WTO om landbouwconflict met EU-landen

BRUSSEL - Oekraïne onderneemt juridische stappen tegen drie EU-lidstaten die de import van Oekraïense landbouwproducten blijven verbieden. Het gaat om Polen, Hongarije en Slowakije, aldus de Oekraïense handelsgezant Taras Kasjka tegen nieuwssite POLITICO. "Het is belangrijk om aan te tonen dat dit juridisch niet deugt."

Oekraïne staat bekend als belangrijke producent van landbouwproducten, maar kan goederen als graan door de oorlog niet zomaar meer exporteren via de Zwarte Zee. Sommige naburige EU-landen vrezen dat hun eigen markten daardoor worden overspoeld door landbouwproducten uit Oekraïne. 

De EU verbood afgelopen voorjaar de export van landbouwproducten naar sommige bezorgde lidstaten, maar maakte vrijdag bekend dat die importbeperkingen komen te vervallen. Polen, Hongarije en Slowakije nemen tot ergernis van Oekraïne nu zelf maatregelen, ook al mag dat eigenlijk niet.

Handelsgezant Kasjka noemde dat optreden bij POLITICO "belachelijk" en zei dat het ook tot bredere internationale zorgen kan leiden. Kunnen handelspartners van Europese landen er nog op vertrouwen dat de EU op handelsgebied voor de lidstaten spreekt, vroeg hij zich hardop af.

De Oekraïense functionaris kondigde aan dat een klacht wordt neergelegd bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de internationale organisatie die toeziet op het naleven van handelsafspraken. "Ik denk dat de hele wereld moet zien hoe lidstaten in de EU zich gedragen tegenover handelspartners en hun eigen Unie."

 

Bron: ANP





Laatste nieuws