EU laat Oekraïens graan weer toe in ruil voor maatregelen Kyiv

BRUSSEL - Oekraïne mag weer graan exporteren naar Oost-Europese landen. Dat zijn de Brussel en Kyiv overeengekomen. Wel moet Oekraïne zelf maatregelen nemen zodat hun goedkope landbouwproducten niet te veel concurreren met die van Hongaarse en Slowaakse boeren.

De Europese Commissie verbood afgelopen voorjaar Oekraïne om onder meer tarwe, mais en zonnebloempitten in Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije af te zetten. Dit omdat de boeren in die landen veel concurrentie ondervonden van de Oekraïense producten die goedkoper zijn.

Wel mochten de producten via die landen worden vervoerd naar andere delen van Europa en de rest van de wereld. De invoerbeperkingen liepen vrijdag af. Daar is nu dus een nieuw akkoord voor in de plaats gekomen, al stribbelden vooral Polen en Hongarije tegen.

Polen en Hongarije hebben de afgelopen dagen al verklaard dat zij zelf de Oekraïense producten hoe dan ook blijven weren. De EU stelt dat zulk eigenhandig optreden niet mag.

De overeenkomst tussen Oekraïne en de EU staat los van de graandeal die het land eerder met Rusland sloot. Die deal is een tijdje terug afgelopen en is niet verlengd. Oekraïne zoekt nu naar andere wegen om graan wereldwijd te kunnen vervoeren. Daarbij denken ze aan een route via de Donau-rivier.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws