Polen blijft Oekraïens graan weren wanneer EU-importverbod verloopt

WARSCHAU - Polen blijft Oekraïens graan weren, ook wanneer de Europese Unie de tijdelijke invoerbeperkingen voor landbouwproducten uit dat land opheft. Tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad uit Oekraïne mogen momenteel volgens EU-regels niet worden verkocht in Polen en vier andere landen.

De EU-regels verlopen vrijdag wanneer ze niet opnieuw worden verlengd. Ze werden voor Polen, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Bulgarije ingevoerd omdat die landen hun eigen boeren willen beschermen tegen dalende prijzen. Vanwege de oorlog exporteert Oekraïne meer via EU-landen. Oekraïens graan kon tot half juli beperkt via de Zwarte Zee worden uitgevoerd, maar afspraken daarover zijn door Rusland opgeschort.

"Ongeacht het verdere besluit van de Europese Unie, zullen wij de grens na die datum niet openen voor Oekraïens graan", aldus de regering in Warschau dinsdag. "De belangen van het Poolse platteland zijn voor ons het belangrijkst." De Polen willen nog wel steeds dat de importbeperkingen op EU-niveau worden verlengd, net als de andere vier landen. De Europese Commissie geeft daarover naar verwachting later dinsdag uitsluitsel.

Oekraïne zegt Poolse boeren geen schade toe te willen brengen, maar wel stappen tegen Polen te zullen overwegen wanneer het importverbod eenzijdig wordt verlengd om stemmen te winnen in aanloop naar de parlementsverkiezingen volgende maand. De rechts-conservatieve Poolse regering heeft veel aanhangers op het platteland.

 

Bron: ANP





Laatste nieuws