Frankrijk wil 'vleesachtige' namen voor vleesvervangers verbieden

PARIJS - De Franse regering wil het gebruik van dierlijke namen voor plantaardige alternatieven verbieden. Boeren en vleesbedrijven strijden al lange tijd tegen termen zoals 'plantaardige burger' of 'veganistische worst'. Ze beweren dat die benamingen de consument in verwarring brengen.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gediscussieerd over de benamingen van vegetarisch vlees. Het Europees Parlement stemde in 2020 al over de verwijzing naar dierlijke producten bij vleesvervangers. Volgens sommigen zouden de namen misleidend zijn. Het Europees Parlement stemde toen tegen het voorstel. Daardoor liggen overal in Europa nog vegaburgers in de schappen.

De Franse rechtbank heeft nu advies gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie voordat zij een definitieve uitspraak doet. Volgens de advocaat die de producenten van veganistische en vegetarische alternatieven vertegenwoordigt, is het plan om vleesnamen te verbieden in strijd met de EU-regelgeving. Dierlijke namen zoals 'spareribs' hebben geen strikte wettelijke definitie.

Mocht het besluit erdoor komen, dan duurt het nog zeker drie maanden voor het in werking treedt. Dat geeft de fabrikanten de tijd hun etikettering aan te passen.





Laatste nieuws