Fonterra stelt verwachte melkprijs naar beneden bij

AUCKLAND - Fonterra stelt de verwachte melkprijs voor het seizoen 2023/2024 met bijna 14 cent per kilo vet en eiwit naar beneden bij. Waar eerder een prijs van omgerekend 3,82 euro per kilo vet en eiwit werd voorzien is dat nu nog 3,68 euro. Twee weken geleden werd de verwachte prijs ook al naar beneden bijgesteld. Toen ging het om circa 55 cent per kilo vet en eiwit.

Topman Miles Hurrell van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf stelt dat de prijzen op de wereldmarkt sterk zijn gedaald sinds Fonterra in mei de openingsprognose voor het seizoen publiceerde. De algemene index is sindsdien met 16% gedaald. De prijzen van volle melkpoeder daalden recent met 10,9%, waardoor de verwachte prijs voor melkveehouders opnieuw moest worden herzien.

De vermindering in vraag vanuit belangrijke importerende regio's naar volle melkpoeder blijft de prijzen drukken, aldus Hurrel. Hoewel er indicaties zijn dat de vraag in de tweede helft het boekjaar 2023/2024 zal beginnen te herstellen, verwacht Fonterra dat het groeitempo van de vraag gematigd zal zijn in vergelijking met de aanvankelijke verwachtingen





Laatste nieuws