Frankrijk: 20% minder zout in het brood
bron: FoodPro Network Belgium
PARIJS - In maart 2022 werd in Frankrijk een vrijwillige collectieve overeenkomst ondertekend door de ministeries van Voedsel en van Volksgezondheid en alle spelers in de bakkerijsector, ter verlaging van het zoutgehalte in het meest courante brood, zoals stokbrood. Dankzij de inspanningen van de hele industrie is het zoutgehalte in deze broodsoort al met meer dan 20% gedaald ten opzichte van de niveaus die in 2015 werden gemeten. Deze goede resultaten wil men nu uitbreiden naar alle broodsoorten. Dat meldt Agroberichten Buitenland.
De bakkerijsector heeft zich verbonden tot een geleidelijke vermindering van het maximale zoutgehalte van alle broodcategorieën tegen 2025, met een tussentijdse doelstelling van 1,5 g zout/100 g voor gewoon en traditioneel brood (bijv. baguettes) tegen juli 2022.
Een evaluatierapport van het Observatoire de l'alimentation (Oqali) heeft onlangs aangetoond dat 82,5% van de geanalyseerde broden aan deze verplichting voldeed, ongeacht de regio of het distributiekanaal:
- het gemiddelde zoutgehalte van de geanalyseerde broden is nu 1,34 g/100 g
- dat is een daling van meer dan 20% ten opzichte van het gemiddelde gehalte van 1,7 g/100 g dat in 2015 werd gemeten.
Verdere vermindering zout in brood gepland
De ondertekenaars van het akkoord verbinden zich ertoe om het bewustzijn van hun leden te vergroten om tegen oktober 2023 de volgende tussentijdse doelstellingen van de collectieve overeenkomst te bereiken met een maximum zoutgehalte van:
- 1,4 g/100 g voor gewoon brood
- 1,3 g/100 g voor volkoren- of meergranenbrood
- en 1,2 g/100 g voor sandwichbrood (pain de mie).
Aansluiting bij voedselbeleid Franse overheid
Deze collectieve en vrijwillige aanpak van de Franse bakkerijsector draagt bij aan “de verbetering van het voedselaanbod voor iedereen”, een van de prioriteiten van het voedingsbeleid van de Franse overheid zoals uiteengezet in het uit 2019 daterende Programme national de l'alimentation et de la nutrition.
Dit nationale programma voor voedsel en voeding is gebaseerd op het Nationale Voedselprogramma (PNA 3) en het Nationale Voedings- en Gezondheidsprogramma (PNNS 4) en is erop gericht een gezond en milieuvriendelijk dieet te bevorderen.
Frankrijk heeft zich tot doel gesteld om tegen 2025 de algehele zoutconsumptie met 30% te verminderen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die stelt dat een zoutinname van minder dan 5 gram per dag bij volwassenen helpt om de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en hartinfarcten te verlagen.
Bron: Agroberichten Buitenland
Laatste nieuws
-
16 mei Asda stort zich op huizenmarkt
-
16 mei Milcobel heeft nieuwe CEO
-
16 mei eBook | Versterk je supply chain: Beheers veerkracht en flexibiliteit
-
16 mei Verpakken onder gewijzigde atmosfeer: nieuw e-book beschikbaar
-
15 mei Colruyt Group wil productdata enkel nog via GS1 platform ontvangen
-
15 mei Delhaize brengt lokale producten onder de aandacht
-
15 mei Kraft Heinz wil Oscar Mayer verkopen
-
15 mei Podcast Webinar | Hoe vlieg je een ERP project aan? Het geheim van een succesvolle implementatie
-
15 mei IDC-perspectief: hoe Amalthea AI inzet om de opbrengsten en winstgevendheid te verbeteren
-
15 mei Ajinomoto Omnichem recupereert palladium uit afvalwaterstroom
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan