'Vertrek van Mondelez International uit Rusland is erg complex'

BRUSSEL - Hoewel Mondelez International de gevolgen van de oorlog in Oekraïne direct heeft ondervonden via schade aan fabrieken die het bedrijf er heeft, is Mondelez ook nog steeds actief in Rusland. "Bedrijven die uit Rusland willen vertrekken worden geconfronteerd met veel praktische en financiële problemen", aldus CEO Dirk Van de Put.

"De Russische regering bepaalt hoeveel het vertrekkend bedrijf waard is. De helft van dat bedrag wordt geboden door de koper die de Russische regering aanwijst. Over het verkoopbedrag wordt nog eens 10% belastingen geïnd. De financiële aderlating en het verlies aan merken bij een vertrek zijn enorm", aldus Van de Put tegen De Tijd.

"Van de producten die Mondelez International in Rusland verkoopt wordt 90% ook daar geproduceerd. Het concern heeft er bijna 3.000 mensen in dienst en neemt grondstoffen af bij 10.000 boeren. Ook de consument willen we niet raken door te vertrekken", aldus Van de Put.

"Bovendien kregen Russische werknemers bedreigingen: als ze meewerken om een bedrijf te helpen vertrekken, kunnen ze vervolgd worden, tot een celstraf toe. Dat maakte een vertrek uit Rusland een veel moeilijkere beslissing dan het op het eerste gezicht lijkt. Wel hebben we onze kapitaalinvesteringen stopgezet en onze reclamebudgetten bevroren."

Laatste nieuws