De voor- en nadelen van kweekvlees

ANTWERPEN - Kweekvlees is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt in plaats van afkomstig te zijn van een dier. Het idee achter kweekvlees is om een alternatief te bieden voor conventioneel vlees, dat vaak wordt geassocieerd met problemen zoals dierlijke mishandeling, milieuvervuiling en gezondheidsrisico's.

Kweekvlees wordt geproduceerd door middel van celkweek. Dit houdt in dat er een kleine hoeveelheid dierlijke cellen wordt genomen en deze worden geplaatst in een voedingsmedium waarin ze kunnen groeien en zich delen. Deze celkweek kan worden gebruikt om verschillende soorten vlees te produceren, van rundvlees tot kip en zelfs vis.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan kweekvlees. Zo kan het helpen om de vraag naar vlees te verminderen, wat kan leiden tot een afname van de druk op de landbouw en de uitstoot van broeikasgassen. Ook kan kweekvlees in staat zijn om voedingsstoffen op een efficiëntere manier te leveren dan conventioneel vlees, wat kan bijdragen aan een gezondere voeding.

Er zijn echter ook enkele bezorgdheden omtrent kweekvlees. Zo is er de vraag of het echt een duurzame oplossing is, aangezien het nog steeds energie en grondstoffen vereist om te produceren. Ook kan het moeilijk zijn om het productieproces op een betaalbare manier te laten verlopen, wat het voor sommigen moeilijk kan maken om toegang te hebben tot kweekvlees.

Op dit moment is kweekvlees nog niet wijdverspreid verkrijgbaar en is het nog steeds een relatief nieuw concept. Het is echter wel iets waar veel onderzoek naar wordt gedaan en wat steeds meer aandacht krijgt als een mogelijke oplossing voor de uitdagingen waar de landbouwindustrie voor staat.

Welke bedrijven zijn producent van kweekvlees?

Er zijn op dit moment enkele bedrijven die zich bezighouden met de productie van kweekvlees. Hieronder volgt een lijst met enkele voorbeelden:

  • Memphis Meats: Dit bedrijf, opgericht in 2015, is gespecialiseerd in het kweken van vlees dat is afkomstig van kippen, runderen en varkens. Het bedrijf heeft al verschillende producten op de markt gebracht, waaronder kipnuggets en gehakt, en hoopt binnen enkele jaren volledig op kweekvlees te kunnen overstappen.
  • JUST: Dit bedrijf, dat oorspronkelijk bekend stond als Hampton Creek, is opgericht in 2011 en is gespecialiseerd in het maken van plantaardige eiwitproducten. In 2017 heeft het bedrijf aangekondigd dat het zich ook gaat richten op de productie van kweekvlees, en heeft het sindsdien verschillende producten op de markt gebracht, waaronder kipnuggets en gehakt.
  • Mosa Meat: Dit Nederlandse bedrijf, opgericht in 2013, is een van de pioniers op het gebied van kweekvlees. Het heeft als doel om binnen enkele jaren volledig op kweekvlees over te stappen en hoopt de productiekosten te kunnen verlagen zodat het product ook voor de massamarkt betaalbaar wordt.
  • SuperMeat: Dit Israëlische bedrijf, opgericht in 2015, is gespecialiseerd in het kweken van kipvlees. Het heeft als doel om een betaalbaar en duurzaam alternatief te bieden voor conventioneel kipvlees en hoopt binnen enkele jaren op de markt te komen.

Er zijn ook andere bedrijven die zich bezighouden met de productie van kweekvlees, hoewel deze bedrijven nog niet zo wijdverbreid bekend zijn. Het is echter wel duidelijk dat er steeds meer belangstelling is voor kweekvlees en dat er steeds meer bedrijven op dit gebied actief zijn.

Waar kan ik kweekvlees kopen?

Op dit moment is kweekvlees nog niet wijdverspreid verkrijgbaar en is het nog steeds een relatief nieuw concept. Dit betekent dat het vooralsnog moeilijk kan zijn om kweekvlees te kopen. 

Er zijn echter wel enkele bedrijven die kweekvlees aanbieden, hoewel het aanbod op dit moment nog beperkt is. Zo heeft het bedrijf JUST al enkele producten op de markt gebracht die gemaakt zijn van kweekvlees, zoals kipnuggets en gehakt, en zijn deze producten verkrijgbaar in sommige supermarkten en via bezorgdiensten. In Singapore is kweekvlees al verkrijgbaar. Ook heeft Mosa Meat, een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van kweekvlees, aangekondigd dat het binnen enkele jaren op de markt wil komen.

Er is echter nog geen duidelijkheid over wanneer kweekvlees op grote schaal verkrijgbaar zal zijn en of het product dan ook daadwerkelijk betaalbaar zal zijn voor de massamarkt. Het is dus op dit moment moeilijk om te zeggen waar kweekvlees precies verkrijgbaar zal zijn en tegen welke prijs. Het is wel duidelijk dat er steeds meer belangstelling is voor kweekvlees en dat er steeds meer bedrijven actief zijn op dit gebied, dus het is goed mogelijk dat het in de toekomst steeds gemakkelijker zal worden om kweekvlees te kopen.

 

Foto: Mosa Meat





Laatste nieuws