Greenyard wil ieder jaar meer dan 100 000 m³ water voor verse groenten en fruit besparen

SINT-KATELIJNE-WAVER - Greenyard Fresh Belgium en Pidpa zijn de laatste fase zijn ingegaan van hun plannen om een nieuw waterzuiveringssysteem te installeren op de vestiging van Greenyard in Sint-Katelijne-Waver. De installatie is gebaseerd op een biologische behandelingsmethode, zal het jaarlijkse gebruik van vers water voor het reinigen en spoelen van groenten en fruit bij Greenyard Fresh Belgium met 75% verminderen.

Het verwerkte water zal via de installatie worden gezuiverd en teruggewonnen. In combinatie met de bestaande grondwaterwinning ter plaatse, zal de vestiging van Greenyard geen stadswater meer gebruiken, tenzij absoluut noodzakelijk. Deze investering stelt Greenyard in staat om de milieuprestaties verder te verbeteren en de kosten te verlagen.

Samen met Pipda wil Greenyard Fresh Belgium jaarlijks meer dan 100.000 m3 spoelwater voor groenten en fruit zuiveren en hergebruiken. Het waterzuiveringssysteem werkt op basis van een biologische behandeling. Er wordt gebruik gemaakt van gegranuleerd actief slib, gevolgd door een zandfilter, ultrafiltratie en omgekeerde osmose met mogelijk een laatste stap van ultravioletbehandeling. Het water zal na het proces kwalitatief gelijk zijn aan drinkwater. De resterende 35.000 m3 die Greenyard jaarlijks gebruikt is afkomstig zijn van een eigen grondwaterwinning, waarbij de mogelijkheid bestaat om indien nodig over te schakelen op het gebruik van stadswater.

In 2021 toonde een proefinstallatie aan dat waterrecirculatie schaalbaar was op de vestiging van Greenyard Fresh Belgium. Het succesvolle pilotproject is een belangrijke stap, voordat wordt toegewerkt naar een overeenkomst tussen Greenyard Fresh Belgium en Pidpa voor de effectieve implementatie van een waterzuiveringsinstallatie op industriële schaal. De volgende stap in het proces is het verkrijgen van de nodige vergunningen voordat de oplossing volledig wordt ingezet.

Laatste nieuws