Fonterra boekt flink hogere winst

AUCKLAND - Fonterra heeft de tussentijdse resultaten voor het gebroken boekjaar 2023 gepresenteerd. Het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern meldt over 6 maanden een winst na belastingen van omgerekend circa 321 miljoen euro. Dat betekent een winststijging met ongeveer 50% in vergelijking tot dezelfde periode in boekjaar 2022. 

Bij de divisie Ingrediënten van Fonterra verbeterde het bedrijfsresultaat voor rente en belastingen met 118% tot ongeveer 536 miljoen euro. Voor de divisie Consumentenproducten en foodservice verbeterde het bedrijfsresultaat met 95% tot bijna 98 miljoen euro.

De binnenlandse consumentenactiviteiten van het zuivelbedrijf staan ​​al geruime tijd onder druk en de marges verbeteren niet zo snel als gepland. De prestaties van de Aziatische consumentenmerken werden beïnvloed door wisselkoerseffecten, hogere rentetarieven en een verslechterende economische omgeving in sommige Zuidoost-Aziatische markten.

Fonterra heeft daarom de waardering van de binnenlandse merken met circa 54 miljoen euro verlaagd en de Aziatische consumentenmerken met ruim 41 miljoen euro. Als gevolg van de marktomstandigheden en de impact van bijzondere waardeverminderingen, is het totale genormaliseerde bedrijfsresultaat voor het consumentenkanaal met 104 miljoen gedaald tot een verlies van circa 55 miljoen euro.

Laatste nieuws